top of page

Nu putem înțelege, încă...

Updated: Oct 26, 2023








MIHAI LAURENȚIU GÂNJ

(26.11.1975 - 26.08.2023)


Repere biografice

• A fost absolvent - șef de promoție - al Facultății de Litere, Secția Limba română – Limba Hindi (2000) din cadrul Universității București; a urmat apoi Masterul în Etnologie și Folclor la aceeași universitate, absolvind în anul 2001.

• A beneficiat de o bursă de studii din partea guvernului român şi indian la Vedanta Forest Academy, Divine Life Society, Rishikesh, India și Banaras Hindu University, Varanasi, India pentru studiul limbii sanskrite şi al civilizaţiei indiene. A lucrat la Universitatea din Bucureşti ca preparator universitar timp de 3 ani şi în cadrul International House Ltd din Londra ca membru al boardului de conducere timp de 6 ani.

• Alături de soţia sa, Alina Gânj, este fondatorul International House (IH) Bucharest (liderul cursurilor de limba engleză din România), English Kids Academy (câştigătoarea premiului The Best Preparation Center in Romania in 2017, conferit de Cambridge Assessment English, University of Cambridge) și FasTracKids România (câștigătorul Premiului de Excelență la categoria “Cursuri pentru copii” acordat de Radio Itsy Bitsy în ianuarie 2016).

• A fost desemnat antreprenorul anului 2010 în România de către HR Club România.

Mihai se descria ca ”pasionat de educație, entuziasmat de posibilitățile de creștere și dezvoltare ale oamenilor”. Și-a împlinit vocația atât în domeniul educației copiilor și adolescenților, cât și în calitate de instructor de yoga al Grupului Național de Studiu și Practică Yoga (GNSPY).

• A început practica yoga în anul 1994, în cadrul cursurilor de Yoga organizate de GNSPY și conduse de Yogacharya Mario Sorin Vasilescu. A absolvit Școala Națională de Instructori de Yoga în anul 2000. A participat la Cursurile de formare continuă a Instructorilor și Profesorilor de Yoga în cadrul Congreselor Uniunii Europene de Yoga din Zinal, Elveția.

• A susținut cursuri de yoga în cadrul programelor GNSPY, la diferite grupe de studiu, în taberele de vară organizate anual la Moeciu de Sus, la Congresul anual al Uniunii Europene de Yoga din Elveția (Zinal), conferințe și ateliere la Sala Dalles – Catedra de Yoga Mario Sorin Vasilescu, la Școala Națională de Instructori de Yoga



Nu putem înțelege încă...


S-a scurs o noapte de la moartea subită a prietenului și colegului nostru.

Încă nu ne vine să credem că este adevărat.

Mihai are 47 de ani, este în plenitudinea energiei, creației și empatiei.

Fără vicii, perfect echilibrat și susținând.

Mihai este un motor care mișcă proiectele, oamenii și sufletele.

Mereu în căutare interioară, mereu în stare de întrebare, mereu explorând, palpând Drumul, cu smerenie, cu perseverență și curaj. Pentru sine și pentru ceilalți.

Avem însă credința, nădejdea că Cel Care Știe îi cunoaște și ocrotește destinul și Calea.

Cuvintele nu ne pot exprima durerea.

Cuvintele nu pot exprima nici uriașa îmbrățișare cu care am dori să-i susținem familia, în suferința acestei pierderi.


Yoga în înfăptuire.


După plecarea profesorului nostru, Mario Sorin Vasilescu, în anul 2015, Mihai a făcut parte din grupul de instructori de yoga care au asigurat continuarea liniei inițiate de Mario... Sunt opt ani în care Mihai, cu incredibil spirit organizatoric și cu tenacitate, cu dăruire, cu bucurie și empatie, a contribuit covârșitor la traversarea acelui moment dificil și reașezarea Grupului într-o configurație adecvată noii realități. O reașezare pentru a merge mai departe în ”Călătoria neîntreruptă”, chiar dacă mersul este incomparabil mai dificil în absența Maestrului.


Au mers mai departe cursurile, conferințele și stagiile de vară. Am fost prezenți și activi în continuare la Zinal, în Elveția, la Congresul Uniunii Europene de Yoga.

Abia s-a încheiat încă un stagiu de vară la Moeciu de Sus – ”Dialogurile ființei. O poveste a conștiinței (august 2023)”, la care Mihai a susținut un șir de ateliere în secțiunea Dialogurilor dimineții. Și ca întotdeauna, la sfârșit, întrebarea: ”Cum putem face lucrurile mai bine, data viitoare?”


Ceva mai devreme, în 2022, prin efortul lui Mihai, Grupul a fost acreditat pentru a participa la Programul Erasmus de mobilități în domeniul educației adulților. Un alt proiect european tocmai a primit aprobare de puțin timp, dedicat persoanelor vârstnice, tot la inițiativa și prin munca enormă depusă de Mihai. Ambele proiecte pun yoga la baza unei educații sănătoase pentru corp și minte.


Mihai a trecut meteoric, lăsând în urmă o familie frumoasă, acum îndurerată, mulți prieteni și colegi care îi vor simți acut lipsa și imaginea unei lumi pe care a făcut-o mai bună prin generozitatea și abnegația cu care și-a dăruit ființa.


Respect și recunoștință, dragul nostru Mihai!

Drum lin în Lumină!











Familia Regală a României a aflat cu tristețe vestea trecerii la Domnul a profesorului Mihai Laurențiu Gânj.


A predat cu însuflețire limba și literatura română și a fost un colaborator de nădejde al Familei Regale a României. Erudiția sa, talentul pedagogic și personalitatea sa echilibrată, optimistă și plină de generozitate au însemnat mult pentru Majestatea Sa Custodele Coroanei și pentru ceilalți membri ai Familiei Regale, mai ales în planul vieții publice și al comunicării.

A fost directorul “International House” din București, o respectată școală de limbi străine, care a îndrumat multe generații pe drumul spre înaltă performanță în domeniul educației. Alături de soția sa, a fost fondatorul English Kids Academy.

Pentru Casa Majestății Sale, Mihai Laurențiu Gânj a fost un exemplu de profesionalism, devotament, creativitate și altruism.

Majestatea Sa Custodele Coroanei adresează condoleanțe și cea mai profundă compasiune familei îndoliate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Mai mult, aici:





En pensée avec toi de nos deux cœurs de yogi !



- Margueritte și Henri Pilloud

(Centrul Richmond, Federaţia Elveţiană de Yoga)







Dear GNSPY friends and family,


It is with great sorrow that I send this message after the sad news of the passing of my dear friend Mihai.

We met at the European Yoga Congress many years ago when he was a young student of Mario Vasilescu and I was President.

A sincere friendship was immediately established with Mario and all the Romanian team, which has lasted even after Mario's death.

I was invited by Mihai in March 2023 for a seminar in Bucharest where I met his students and colleagues .

It has been three days full of friendly exchanges and with Mihai I was able to visit the city and make interesting plans for future collaborations in the development of yoga.

We spoke on phone before his departure for Moeciu with the promise to attend the meeting with him next year.

He phoned me enthusiastically to announce that the social yoga project for the elderly that we had prepared together had been approved by the EU and that we would be in touch after the holidays to plan it.

I felt, like everyone, incredulous and heartbroken by the news Dan gave me.

A sense of sadness, but also of injustice involves all of us: why him, why so young, why so...?

Our life, we, who knew him, will be emptier, less joyful, less rich of good sentiments.

He was a sensitive and communicative person always very kind and I know we will miss him so much.

I think with great sympathy of his wife Alina, whom he always remembered on every occasion, and of his children and family, and I would like to send them my sincerest condolences even though words are lacking for such a loss.

I am close to all of you: his family, his friends, colleagues and students at this difficult time with my prayers and my dearest thoughts.

The entire Italian yoga community of Sarva Yoga International shares your grief and the great loss not only for his loved ones but for the entire yoga world of a sincere, active and enthusiastic teacher.

.

Mihai will remain in the hearts of all of us; may he rest in peace in the company of his beloved Master Mario, whom he always remembered, and may he continue to support us in our practice from heaven.


Om shanti !

Antonietta Rozzi









161 views1 comment
Post: Blog2 Post
bottom of page