SCURT ISTORIC
ORIGINI: 1971 – 1982
1 decembrie 1971: Începe primul curs oficial de hatha-yoga, iniţiat de un grup de practicieni condus de prof Mario Vasilescu - nucleul ce şi-a continuat şi structurat practica yoga de-a lungul anilor până în prezent.
1972: Sunt susţinute cursuri de yoga integrală la Clubul Sindicatelor Sanitare.
1973 - 1976: Vizitele lui Aviyogi Surenji Goyal - director al Psycho-Physiological Yoga Research Institute, New Delhi, India - confirmă valoarea practicii promovate de grup.
1974 - 1978: Se desfăşoară cursurile Catedrei de Yoga din cadrul Universităţii Cultural-Ştiinţifice Bucureşti.
1975: Încep cercetări (în colaborare cu medici renumiţi) privind aplicaţii ale unor tehnici şi atitudini yoga în tratarea anumitor afecţiuni ale respiraţiei, inimii şi coloanei vertebrale.
1972 - 1982: Activitatea se desfăşoară în cadrul Centrului experimental de yoga integrală Ramana Maharishi; cercetarea se diversifică şi se aprofundează în grupul de studiu inter şi transdisciplinar din cadrul centrului; sunt organizate Serile de yoga de la Casa de Cultură a Studenţilor.
Noiembrie 1981: Ca urmare a prezentării celor şapte lucrări ce sintetizau rezultatele cercetării ştiinţifice efectuate în cadrul Centrului experimental de yoga, la cel de-al doilea Simpozion Naţional de Ecologie se recunoaşte existenţa unei şcoli româneşti de yoga.
28 aprilie 1982: Practica yoga este interzisă în România de către regimul comunist.
CERCETARE
1976: Primele electronografii din lume în domeniul yoga, împreună cu inventatorul metodei, dr. I. F. Dumitrescu.
1978: Primele investigaţii electronografice în stomatologie şi yoga, împreună cu dr. E. Vasilescu şi dr. I. F. Dumitrescu; prima înregistrare completă a unei tehnici Shank Prakshalana prin videografie Röentgen, împreună cu dr. Brad Fotiade.
1982 - 1989: Este fundamentată Anatomia Temporală (în prezent inclusă în cursurile GNSPY).
1990: Este propusă Egonica.
SUB INTERDICŢIE: 1982 – 1989
Practica individuală şi colaborările la proiectele de cercetare ştiinţifică continuă, în pofida interdicţiei, alături de specialişti în medicină şi fizică.
REÎNNODAREA TRADIŢIEI:
1990 – 1997
1990: Activitatea se reia in Grupul Yoga Pentru Restaurare Umană - GYPRU, infiintat de prof Mario Vasilescu unde se deschide si cursul de formare a instructorilor de yoga (primul din Europa de Est).
1991: Grupul îşi schimbă denumirea în Grupul Naţional Yoga pentru Restaurare Umană – GNYRU.
Aprilie 1994: GNYRU este primit ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană de Yoga - U.E.Y., organism recunoscut mondial pentru standardele sale riguroase de practica si pentru fidelitatea fata de traditia yoga.
1995: GNYRU este primit în World Association for Value Education - WAVE, New Delhi, India, organizaţie al cărei preşedinte fondator este Aviyogi Surenji Goyal.
În cadrul GNYRU încep cursurile Şcolii Naţionale de Instructori Yoga (SNIY), susţinute de principalii profesori de yoga din Uniunea Europeană de Yoga.
UN NOU ÎNCEPUT – 1998
Noua denumire a asociaţiei este Grupul Naţional de Studiu şi Practică Yoga.
In cadrul GNSPY continuă cursurile Şcolii Naţionale de Instructori Yoga (SNIY), susţinute de principalii profesori de yoga din Uniunea Europeană de Yoga.
1999: Prima generaţie de absolvenţi ai Şcolii Naţionale de Instructori de Yoga
Oct. 2001: Apare primul număr al Revistei Române de Yoga. Printre contributori - Annick de Souzenelle, Patrick Tomatis, Jean-Pierre Laffez, Suren Goyal, Ioan Mamulas, Mihai Neagu Basarab
Oct. 2003: La invitaţia GNSPY, Annick de Souzennele susţine conferinţe la Sala Rapsodia, Sala Dalles, Universitatea Bucureşti, Universitatea „Spiru Haret”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. (Anterior, in prima sa vizita in Romania, in 1998, la invitatia profesorului Mario Vasilescu, sustinuse o conferinta dedicata simbolismului corpului uman )
Mai 2004: Formarea oferită de Şcoala Naţională de Instructori de Yoga este recunoscută de UEY. Absolvenţii SNIY au drept de predare în ţările membre ale UEY.
Aprilie 2005: Se organizează la Bucureşti Adunarea Generală a UEY.
august 2015:
Este momentul cel mai greu pentru familie, prieteni, instructori, cursanți, colaboratori și toți cei care l-au cunoscut pe prof Mario Vasilescu și pe care i-a ghidat, ajutat și însoțit, în Yoga și în viață.
Oct. 2015 :
Cursurile se reiau la Sala Palestra Gym și, ulterior, la Sala din T-Center.
Intreaga activitate a grupului continuă pe direcțiile inițiate de prof. Mario Vasilescu, organizată de instructorii GNSPY