top of page

Cateva marturii despre scolile sapientiale traditionale

Updated: Aug 26, 2022

Documentarele realizate de Arnaud Desjardins


  1. "Mesajul tibetanilor"


In perioada 1964-1965 cineastul francez Arnaud Desjardins a obținut acces la comunitatea tibetană din exil, în prima filmare a vieții și culturii acestora permisă de Dalai Lama de la intrarea sa în exil. Filmul îi arată pe tibetanii care trăiesc în Himalaya și discută despre situația lor culturală, intr-un moment in care Tradiția vie a fost pusa sub o mare presiune - atât in tara, cât și în exil. Pe langa arta si medicina traditionala, filmul indreapta atentia spre cativa din marii maeștri ai yogai tibetane, pe atunci inca în viață:


partea I: Buddhism

partea a II-a: Tantrism (min 48:40)



2. Zen


partea I - "Aici si acum":



partea a II-a - "Oriunde si oricand":



Sufi din Afghanistan


partea I - "Maestru si discipol":





partea a II-a: "In inima confreeriilor":





"Intalniri cu oameni remarcabili" - film artistic realizat de Peter Brook

Ecranizare dupa cartea autobiografica omonima a lui G.I. Gurdjieff.




Peter Brook a participat in anii '60 in grupurile de studiu organizate de G.I. Gurdjieff . Practicile studiate l-au marcat pe Brook in asa masura incat unele din elementele acestora au devenit o componenta principala in pregatirea actorilor formati de el . Acest tip de pregatire a actorilor a fost apoi preluat in mod creativ de Andrei Serban, caruia Peter Brook i-a fost mentor.

In partea finala a filmului, Gurdjieff gaseste - dupa multe eforturi si aventuri - "Fratia Sarmung", pastratoare a unei vechi "stiinte obiective a omului", ajungand sa fie admis intr-o scoala a acestei "confreerii", aflata intr-o izolare naturala geografica si o enclava culturala extrem de greu accesibila din Orientul Mijlociu (aproximativ in anii 1900) :


Fimul:



Interviu cu Peter Brook despre film:














54 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page