top of page

"Învățăturile" (și "yoga") universurilor Sci-Fi: Dune, de Frank Herbert

Updated: Nov 26, 2021



"Cunosc un model adânc înrădăcinat, căruia oameni îi neagă existența, cu toate că îl confirmă prin faptele lor. Ei spun că doresc securitatea și liniştea, stare de lucruri pe care o numesc pace. Dar, chiar în vreme ce susțin asta, seamănă germenii dezordinii și ai violenței."


"Regulile stricte înalță fortificații la adăpostul cărora minţile înguste creează satrapii. Stare de lucruri periculoasă când totul merge bine, dezastruoasă în momente de criză."


"Toate guvernele sunt confruntate cu o problemă cronică: puterea exercită o mare atracție asupra naturilor patologice. Nu atât că puterea corupe, dar ea îi fascinează pe indivizii coruptibili. Aceștia au tendința de a se îmbăta cu violentă, ceea ce creează rapid condițiile unei obișnuințe ireversibile."


"Scrierea istoriei este, în buna parte, un proces de diversiune. Majoritatea relatărilor istorice abat atenția de la influențele secrete care s-au exercitat asupra evenimentelor importante."


"Persoana capabilă sa ia un lucru banal și obișnuit pentru a-l prezenta într-o nouă lumină are darul de a înspăimânta. Ne simțim amenințați de asemenea tentative. “Știu deja tot ce este important de știut" spunem noi. Apoi apare schimbătorul și răstoarnă toate vechile noastre idei. "


"Multe lucruri pe care le facem în mod firesc devin dificile din clipa în care încercām să le intelectualizām. Se poate întâmpla ca, acumulând cunoștințe despre un anumit subiect, să devenim total ignoranti."


"Unii nu participă niciodată la nimic. Viața li se întâmplă pur și simplu. Se mențin printr-o stăruință mai mult sau mai puțin tâmpă și rezistă cu furie sau violență la orice i-ar putea smulge din înverşunatele lor iluzii de securitate."


"Avem tendința de a deveni aidoma celor mai răi dintre dușmaníi noștri."


"Pentru a cunoaște bine un lucru, trebuie să-i cuností limitele. Numai după ce vei fi depăşit normele sale de toleranţă îl vei afla adevărata natură."


"Nu te bizui doar pe teorie când ți-e în joc viața."






Frank Herbert:


Dune - CANONICATUL



Antrenamentul "Bene Geserit"


Controlul neuro-muscular:


"Organismul actionează uneori de la sineș trebuie să ajungi sa-ți controlezi fiecare mușchi, fiecare fibră din corp. Trebuie să înveți cunoașterea mâinii. Vom începe cu mușchii falangelor, cu tendoanele palmei și extremitățile tactile ale degetelor"


"Își pregăti corpul în maniera Bene Geserit, devenind un arc comprimat pregătit să se destindă fulgerător - o stare "prajna" în care toți mușchii erau echilibrați într=o unitate perfectă"


"Aproape fiecare mușchi din corpul său contribui la plasarea loviturii"


Antrenamentul "mentatic"


"Tot nu știa ce vroia de fapt fremenul, și asta îl irita. Un mentat trebuie să deducă orice motive. Dobândirea acestei capacități era unul din obiectivele programului special de formare al unui mentat"


"Trecu în starea de percepție mentatică. Deveni o stație de tranzit pentru fiecare informație pe care o deținuse vreodată. Creaturi plăsmuite din posibilități îi parcurgeau cugetul"


Frank Herbert:


Dune










28 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page