top of page
  • Gnsp

Ziua internațională a Yogăi - 2024

Updated: Jul 17
Să ne amintim - cu aceasta ocazie - de câteva nume marcante între pionierii Yogăi în OccidentSwami Satchidananda demonstrând execuția unor asane ( 1963) :


Interviu cu Arnaud Desjardins (1972) :

Selvarajan Yesudian -

Activitatea sa este una din primele incercari oneste de adaptare a practicii traditionale conform necesitatilor de rectificare umana aparute in consecinta vietii moderne :


Selvarajan Yesudian (1916-1998), fiul unor medici din Madras, a suferit de mai multe boli grave, de la scarlatina până la atrofie musculară, in perioada adolescentei.


Cu o constitutie foarte fragila, a inceput sa practice Yoga, intai singur.

In cursul cautarilor sale pentru a gasi un maestru, ajunge sa frecventeze un yoghin, in prezenta caruia asista la o scena care il impresioneaza :


"Deodată dintr-un tufis a ieşit o mangustă. Pe jumătate moartă, biata creatură se târa pe pământ şi, pe măsură ce se apropia, am putut să vedem că fusese muscată de un șarpe. Instinctul o condusese către coliba invăţătorului nostru. De-abia mai putea să se tărască până la usă, unde s-a oprit si s-a zvârcolit în ghearele morţii. Maestrul şi-a pus mâna dreaptă deasupra micului animal şi a inchis ochii. A rămas o vreme aşa. Apoi, brusc, mangusta a tresărit,  s-a scuturat si a fugit, sănătoasă și vioaie."

(Yesudian - Yoga si sanatatea )

Yesudian a ramas alaturi de acest maestru, si, urmand tenace indicatiile sale, si-a recastigat sanatatea si a dobândit o vigoare greu de imaginat anterior, pe parcursul unui efort personal care l-a transformat intr-un pratician yoghin autentic.

A părăsit India dintr-un impuls interior și a venit în Europa în 1936,

In Budapesta o cunoaste pe Elisabeth Haich, al carei anturaj numara interesati de teozofie si indologi ungari - care ii va sprijini mai tarziu intreaga activitate de predare a Yogai.
Yesudian studiaza medicina la Budapesta - si in 1941 publica impreuna cu Haich „Sport și Yoga”, probabil cea mai citită carte de yoga din toate timpurile, cu peste 4 milioane de exemplare:


Este vorba de aceeasi lucrare, in editii diferite

Online, aici:
„Lumea de astăzi are nevoie de sănătate mai mult decât orice poate oferi bogăția. Prevenirea cauzelor bolii și suferinței este o sarcină la fel de sacră ca și vindecarea în sine, pentru care milioane de oameni tânjesc atât de disperat. (…) Știința străveche a yogai este pe cât de perfectă, pe atât de precisă, arătând acei pași de importanta cruciala care trebuie făcuți atât fizic, cât și mental." - scrie Yessuddian in prefața cartii


in aceasta carte, Yesudian , printre multe alte lucruri, introduce o metoda remarcabila de lucru mental, imaginar* , cu urmari concrete pe toate planurile fiintei. El a ajuns sa aiba un corp efectiv de culturist , printre altele si prin aceasta metoda de lucru. A lucrat cu o gantera de culturism imaginara ! Dar exercitiul lui preferat , descris in carte , este sa se catere pe o franghie imaginara agatata de tavan, pe care el o proiecta mental.

Pe tot parcursul activitatii de predare a yogai el este insotit, asa cum am mai subliniat, de Elisabeth Haich (1897-1994), care contribuie esential in a-l ajuta să interpreteze nevoile precise ale europeanului.

Au înființat mai întâi școli în Europa de Est și mai târziu în Europa Centrală.

 Cand situația din Ungaria a devenit dificilă, s-au refugiat in Elveția.

In 1948, în Zurich, au deschis o școala de yoga care in scurt timp a devenit cunoscută la nivel internațional. Alte școli de yoga au apărut în St. Gallen, Berna
Pe 26 octombrie 1998, după o meditație de seară, Selvarajan Yesudian s-a întors în liniște la Sursă .Mai jos:

Selvarajan Yesudian & Modern Yoga

prelegere susținută de Cathryn Keller la Centrul de Studii Yoga, Universitatea SOAS din Londra, la 1 iulie 2019. :
*In logica yogai integrale, executiile reala si imaginara sunt amandoua MANIERE diferite de executie ale aceluiasi exercitiu ; desigur, nu poti esecuta "imaginar" un exercitiu decat daca l-ai deprins corect si in toate detaliile sale canonice in executia sa concreta

[Este cazul sa precizam ca in yoga - ca si in oricare alta scoala sapientiala veritabila - jocul cu imaginatia si cu imaginile, in absenta disciplinei prescrise in ficare caz, este viguros dezavuat]

37 views1 comment

1 Comment


pkl9kpl
pkl9kpl
Jun 24

Cartea lui, Yoga și Sănătatea e mobilizatoare în ce priveste nu numai practica,

dar e o cheie rar intălnită in ce privește abordarea practicii.

Dacă aveți dificultăți cu linkul de descăracare,

o putem trimite direct in romana sau engleză,

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page