top of page

"Puteti vedea crăpătura din sticla paharului"?








Ajahn Chah avea obiceiul ca, ținând în mană un pahar, să întrebe:

- Puteti vedea crăpătura din sticla paharului?

Prima dată când a auzit întrebarea, Ajahn Brahm (care pe atunci era un simplu călugăr) s-a gîndit: „Nu văd nici urmă de crăpătură! Poate că Ajahn Chah ar trebui să-şi schimbe ochelarii!”

Dar Ajahn Chah a continuat:

- O puteți vedea? E o crăpătură microscopică!

Și a continuat:

- E acolo! Pentru că, într-o zi, cineva va scăpa acest pahar. Sau îl va lovi. Și acea crăpătură se va ivi, iar paharul se va sparge în cioburi! Aceasta e natura sticlei – e impermanentă. E minunat să știi că în sticlă există o crăpătură. Pentru că, dacă paharul ar fi din plastic, ai putea să-l scapi, să-l arunci sau să-l lovești - n-ar mai fi nevoie să fii grijuliu. Pentru că e incasabil!

Dar, pentru că e fragil și se poate sparge oricând, trebuie să avem grijă cum ne purtăm cu el, să-l spălăm cu grijă și să-l punem într-un loc sigur. Pentru că e fragil.”

La fel e cu multe lucruri din viață, cum ar fi relațiile dintre voi. Indiferent cât de minunată e relația dintre voi – există o fisură acolo! Pentru că acea fisură există, știi că într-o zi relația se va rupe prin separare, divorț sau moarte. În final veti fi separați.

Pentru că există acea fisură, pentru că relația e fragilă, trebuie să ai grijă! Să pui energie, efort și grijă în timpul petrecut împreună.

Stiți de ce se destramă relațiile? Pentru că le considerăm „incasabile”. Credem că vor dura pentru totdeauna, că sunt precum acel pahar de plastic cu care poți face orice!

Dar, când îți amintești că relația e fragilă, când știi că se va termina într-o zi, atunci ai grijă. Cei apropiați, familia, prietenii nu vor fi mereu alături de tine. De aceea trebuie să ai grijă! Dacă e ceva ce vrei să spui cuiva, nu aștepta – spune acum ce ai de spus! Pentru că vine vremea când aceștia nu vor mai fi lângă tine și nu vei mai avea cum să le spui cât ai ținut la ei, nu vei mai putea să-ți ceri iertare sau să-i ierți. Pentru că nu mai e posibil.

Așa că, în vremurile bune ale vieții, când suntem sănătoși, când ne merge bine, când suntem fericiți, să ne amintim că toate acestea sunt fragile, se pot sparge sau destrăma, și de aceea să ne punem energia în a avea grijă de tot ceea ce facem în viață. Pentru că zilele vieții noastre sunt precum fulgii de zăpadă care cad peste apa unui râu.


Ajahn Brahm

Fulgi de nea – 16.12.2009

”This Too Will Pass” - Dhamma Audio - Ajahn Brahm 2009-12-04


Traducere de Nelu Onofrei

30 views1 comment
Post: Blog2 Post
bottom of page