top of page
zbif999

Inainte de Wim Hoff, a fost......Maurice Daubard

Updated: Feb 4, 2023

Maurice Daubard, apreciat profesor al practicii tibetane tummo, a murit la 92 de ani



Profesor la Uniunea Europeană de Yoga (U.E.Y.) din 1971, lector internațional în Yoga, specialist în reglarea termofiziologică, Maurice Daubard și-a făcut un nume în predarea Yoga Tummo și a învățăturii sale despre „Sankalpa și autodepășire”.

Reputația sa a depășit granițele Franței și este recunoscut și respectat de colegii săi, atât pentru activitatea în ​​domeniul yoga, cât și pentru experiențele sale extraordinare, provocările personale și viața lui total devotată celorlalți.


Tummo ( „foc interior” sau „căldură psihică”) este o practică de yoga tibetană care implică diverse exerciții incluzand controlul respirației și concentrarea intensă sau vizualizarea. Tummo, totuși, a devenit cel mai bine cunoscut pentru un obiectiv foarte practic în Tibetul rece: este folosit pentru a genera suficientă căldură corporală pentru a supraviețui peste noapte în munți, fără a beneficia de surse exterioare de căldură. Această practică a fost făcută cunoscută inițial în Occident prin scrierile unei franceze, Alexandra David-Neel (1868–1969), care a explorat India și Tibetul în 1911, [mai mult, aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Tummo ]



Maurice Daubard [născut în 1930 la Paray-le-Monial] a crescut cu probleme de sănătate. Suferind de tuberculoză, pleurezie, scolioză, anemie, decalcifiere, a descoperit yoga la 23 de ani, într-un sanatoriu, datorită unui preot care era misionar în India. De atunci "aduce omagiu frigului" - și stăpânirii de sine.

În august 1972, la cariera Montaret, lângă Souvigny, a plonjat de la o înălțime de 32 m.

Pe 14 ianuarie 1995, la primăria satului Moulins, în fața unui public numeros, a rămas 55 de minute, scufundat în gheață. La 71 de ani, încă pedala la o altitudine de 5.000 m între Lhasa și Kathmandu.

"Nu-mi plac cuvintele „rezonabil” și „imposibil”, viata trebuie pusa la incercare” - spunea el.

S-a dedicat predării yoga din 1970.

La „Pirolin”, în Saint-Aubin-le-Monial, a înființat Centrul internațional de yoga și tummo.

Într-unul dintre interviurile sale, Maurice Daubard explică acest lucru [referitor la practica tummo]: „Frigul dă energie, întărește organismul și întârzie îmbătrânirea prematură. »

"Inainte de Wim Hoff, a fost Maurice Dubard":



Mai mult:








Vindecarea cu frig - Îi place corpului nostru să fie înghețat?

Urmărind o tânără înotătoare finlandeză în apă înghețată, acest documentar explorează, în compania cercetătorilor, beneficiile și riscurile expunerii la frig pentru organism. Elina Mäkinen, o fană a înotului tradițional „avanto” - în gropi săpate în gheață - se pregătește pentru Ice Mile, un eveniment de înot organizat în arhipelagul norvegian Svalbard, unde temperatura apei este în jur de 0°C. Cum rezistă tânăra acestor condiții extreme? Ce efecte are frigul asupra organismului? Dincolo de riscul degerăturilor, hipotermia alterează sistemul cardiovascular, provocând chiar moartea atunci când temperatura internă scade sub 25°C. Diferiți factori precum vârsta, oboseala, deshidratarea sau boala pot accelera răcirea corpului. Studii recente au arătat că diabetul de tip 2 și comorbiditățile asociate sunt susceptibile de a intensifica efectele nocive ale frigului, precum cele ale căldurii. Un fenomen cu atât mai îngrijorător cu cât această boală explodează în țările occidentale, în timp ce frecvența episoadelor de temperaturi extreme crește odată cu schimbările climatice. Cu toate acestea, frigul nu este doar un pericol. Deja popular în Egiptul antic, este folosit acum în anumite intervenții chirurgicale cardiace și vasculare efectuate în hipotermie profundă. Deși impactul său asupra bolilor inflamatorii și asupra sistemului imunitar nu a fost încă demonstrat, s-a dovedit că frigul promovează controlul greutății și calmează mintea prin eliberarea controlată a hormonilor de stres.


De pe teren la laborator

De la misterele grăsimii brune, care se găsesc în cantități mai mari la oamenii expuși la frig, până la antrenamentul forțelor armate finlandeze în condiții arctice, acest documentar combină experimente de teren și analize ale cercetătorilor pentru a descifra efectele atât la nivel mortal, cât și curativ ale frigului. Arătând, ca fir roșu, pregătirea riguroasa a Elinei – care se supune și ea la o baterie de teste științifice –, documentarul oferă, ca bonus, imagini uluitoare ale iernii finlandeze.











37 views0 comments

Recent Posts

See All

Intalnirea

Kommentarer


Post: Blog2 Post
bottom of page