top of page

La inceput de curs: "Atitudinea începătorului"

Updated: Oct 8, 2023

Un fragment din Mintea Zen, Mintea Începătorului (Zen mind, begginer's mind) de Shunryu Suzuki (1905-1971), maestru zen (Soto-Zen) faimos pentru stilul sau nonconformist





Mintea începătorului


„În mintea începătorului există multe posibilități, dar în mintea experților sunt puține.”



Oamenii spun că practicarea Zen este dificilă, dar există o neînțelegere de ce. Nu este dificil pentru că este greu să stai în poziția cu picioarele încrucișate sau să atingi iluminarea. Este dificil pentru că este greu să ne păstrăm mintea pură* și practica noastră pură în sensul ei fundamental.

În Japonia avem sintagma shoshin, care înseamnă „mintea începătorului”.

Scopul practicii este întotdeauna să păstrăm "mintea începătorului".

Să presupunem că reciți Prajna Paramita Sutra o singură dată. Ar putea fi o recitare foarte bună. Dar ce s-ar întâmpla cu tine dacă l-ai recita de două ori, de trei ori, de patru ori sau de mai multe? S-ar putea să-ți pierzi cu ușurință atitudinea inițială față de el.

Același lucru se va întâmpla și în celelalte practici Zen. O vreme îți vei păstra mintea de începător, dar dacă vei continua să exersezi unul, doi, trei ani sau mai mult, deși s-ar putea să-ți îmbunătățești ceva, ești susceptibil să pierzi înțelesul nelimitat al minții in starea sa originală.

Pentru cel care merge pe calea Zen, cel mai important lucru este să nu fie dualist. „Mintea noastră originală” include totul în sine. Este întotdeauna bogată și suficientă în sine. Nu ar trebui să vă pierdeți starea de spirit autosuficientă. Aceasta nu înseamnă o minte închisă, ci de fapt o minte goală și o minte DISPONIBILĂ. Dacă mintea ta este goală, este întotdeauna pregătită pentru orice; este deschisă la orice. IN MINTEA ÎNCEPĂTORULUI EXISTĂ MULTE POSOBILITĂȚI, IN MINTEA EXPERTULUI SUNT PUȚINE.

În mintea începătorului nu există în nici un fel gândul „Am atins/realizat ceva”. Toate gândurile centrate pe sine ne limitează "mintea vastă". Când nu avem nici un gând de realizarea a ceva, nici un gând orientat spre propria persoană, suntem cu adevărat începători. Atunci chiar putem învăța ceva. Mintea începătorului este mintea compasiunii. Când mintea noastră este plină de compasiune, este nemărginită. Dogen-zenji, fondatorul școlii noastre, a subliniat întotdeauna cât de important este să ne reașezăm în mintea noastră oringinală nemărginită. Atunci suntem veridici constant față de noi înșine, în simpatie cu toate ființele și abia atunci putem practica realmente.

Așa că cel mai dificil lucru este întotdeauna să-ți păstrezi mintea începătorului. Nu este nevoie să ai o înțelegere profundă a Zen-ului. Chiar dacă citești multă literatură zen, trebuie să citești fiecare propoziție cu o minte proaspătă. Nu ar trebui să spui „Știu ce este Zen” sau „Am atins o stare de iluminare”.

Acesta este, de asemenea, un adevărat secret al artelor: fii mereu începător! Fii foarte, foarte atent la acest punct. Dacă începi să practici zazen, vei începe să apreciezi MINTEA INCEPĂTORULUI. Este secretul practicii Zen.





* este vorba de puritate nu in sensul religios, ci in sensul metafizic; cf acestui sens, este "impur" ceea ce nu este "simplu", ci "compus" ; pornind de la sensul literal in greaca veche, ceea ce nu este pur și simplu el însuși și din sine insusi (kath’auto) trebuie numit impur, în general, adică este contaminat de altceva.








Shunryu Suzuki - si introducerea Zen-ului in America:


50 views1 comment
Post: Blog2 Post
bottom of page