(prelungita pana la 2 octombrie 2022)
Exista un direct interes deopotriva al practicianului - cat si al cercetatorului yogai - de a intelege formele arhaice de constiinta si experientele primordiale care insotesc si fundamenteaza procesul de hominizare, experiente care stau la baza aparitiei si evolutiei a ceea ce astazi am ajuns sa cunoastem drept yoga.
De la enigmaticile civilizatii Gumelnita, Cucuteni. Hamangia, ne-a ramas o zestre de simboluri care marturisesc indirect experiente ale omului arhaic - a carui intreaga existenta era permeata de perceptia simbolica a lumii, vietii si cosmosului (dupa cum arata M. Eliade in lucrarile sale)
"Iar inepuizabila bogatie de simboluri arata cat de devreme si de profund a devenit om fiinta acestor meleaguri. Caci omul este prima vietuitoare care dispune, intre sistemul receptor si cel efector, de mecanismul simbolizarii."
Mario Sorin Vasilescu - Calatorie neintrerupta
Din prezentarea muzeului: "Expoziția, care reunește cele mai frumoase obiecte gumelnițene din colecțiile celor două muzee, între care vizitatorii vor remarca renumita Zeiță de la Vidra, își propune să valorifice patrimoniul cultural asociat acestei culturi din colecțiile amintite, dar și rezultatele cercetărilor arheologice sistematice realizate în stațiunea eponimă în decursul ultimilor trei ani, să-i aducă mai aproape publicului vizitator detalii referitoare la neoliticul din România, cu accent pe cultura Gumelnița [....]"
Mai mult, aici:
[vom reveni asupra subiectului cu materiale noi]
Comentarios