Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaUite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana

Acest mesaj merita cel putin citit...


Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii “noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.
Politicienii de astazivor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, ultima mare bogatie a acestei tari, adica zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca. Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga la 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.
Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.
In cele200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu - 2500grame pe tona, Arseniu - 5000grame pe tona, Titan - 1000grame pe tona, Molibden - 10grame pe tona, Nichel - 30de grame pe tona, Crom - 50grame pe tona, Cobalt - 30grame pe tona, Galiu - 300grame pe tona, Germaniu - 20grame pe tona, Wolfram, Molibden si altele.
Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petrolieraci a metalelor neferoase.
Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg.(Calculati putin valoarea: 300 x 300 tone x 1000 kg/tona x 900 dolari... Prea multe zerouri, asa-i?) Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.
26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc companiei RMGC a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.
Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul.Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.
Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnilogi de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.
La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianurain cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.
Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.
Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei. Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.
Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori romani din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane în Patrimoniul UNESCO.
Constanam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.
Speram ca va aflati printre putiniicare au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajateteleviziuni le, de aceea va solicitam implicarea nu doar ca simpatizant, ci ca militant, sa faceti cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana. Promovati petitia online, dati acest mesaj mai departe!
Petitia noastra de pe www.rosiamontana. net a strans peste 35.000 de semnaturi, la care se adauga alte 32.000 de semnaturi pe hartie stranse in Bucuresti prin actiunea “la corturi” din ultimele 3 saptamani.
Eforturile noastre au fost remarcate si amintite intr-o recenta dezbatere din Parlamentul European. In urma dezbaterii, Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a anuntat ca se va deplasa in Romania la inceputul lunii noiembrie pentru o ancheta asupra proiectului de la Rosia Montana. Va propunem ca pana atunci, doar cu ajutorul dvs. sa strangem 100.000 de semnaturi din toata tara, iar in preajma vizitei CE sa organizam de la Casa Poporului spre sediul Comisiei Europene in Bucuresti cel mai mare mars de protest pentru Rosia Montana, la care vom putea invita toti semnatarii petitiei.

In Muntii Apusenia inceput lupta finala a unui razboi ce a inceput acum peste 10 ani...
Notorietatea Rosiei Montane tinde sa treaca de 90%. Toata lumea stie ca acolo, in pamant, avem cea mai mare bogatie a tarii. Conducatorii nostri au hotarat insa ca e vremea ca ea sa-si ia zborul catre vistieriile altora. La fel cum s-a intamplat de cele mai multe ori in istoria noastra.
Acum insa ni se ofera ceva in schimb: un posibil dezastru uman, ecologic, cultural si social. Lacul cu multe deseuri toxice inclusiv cianura, va fi de 3 ori mai maredecat Lacul Oasa; 4 muntivor fi inlocuiti cu cratere adanci de peste 400m; zilnic vor fi transportate pe sosele, spre Rosia Montana, 47de tonede cianura, galerii romane de o frumusete aparte vor fi distruse; multe biserici monumente istorice vor fi demolate, plus cimitire intregi vor fi decopertate iar dupa 2 ani de la inceperea proiectului, vor mai avea de lucru in zona doar cateva sute de specialisti, s.a.m.d...

Bunul Simtinsa, acea componenta sufleteasca pe care multi si-au dezactivat-o sau o ignora, ne spune la majoritatea, ca acest proiect al RMGC, compania canadiana care prin actionarii sai va duce cu ea toate metalele pretioase din Apuseni, este unul dezastruos. Ne ingrijoreaza atat de mult incat trebuie sa luam atitudine, fiecare cum poate: unii lipind afise de informare, unii semnand petitii online, altii trimitand informatia pe email la toti prietenii sai...
Adevarul este ca Rosia Montana,si Romania insasi,sunt sub amenintarea unui dezastru fara precedent. Si de aceea acest proiect trebuie oprit!

Informati-va si semnati petitia pe www.rosiamontana.net

Fiti la curent cu noutatile luptei pe site-urile campaniei SALVATI ROSIA MONTANA!

Nu va lasati amagiti de propaganda agresiva din intreaga mass-medie romaneasca! RMGC plateste cu bani grei toate televiziunile si toate ziarele ca sa nu critice proiectul ci mai mult, sa organizeze emisiuni pro RMGC.


"Oamenii si aurul se duc precum apa. Transformarea Rosiei Montane într-o enormă pubelă de deseuri toxice, sau într-un pretext de inginerii financiare ucigatoare, ar fi pur si simplu otravapentru posteritate"Muntii Apuseni au nevoie de ajutorul nostru.

Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org