Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaShitali si Sitkari

August pare a activa ca nici o alta luna ritmurile aprinse inca din primavara.

Artere si nervi se straduiesc sa faca fata aprigei circulatii din fiinta, ci ...
August pare a activa ca nici o alta luna ritmurile aprinse inca din primavara.

Artere si nervi se straduiesc sa faca fata aprigei circulatii din fiinta, circulatie ce impune de la sine atat maxima fluiditate a fluxurilor circulante cat si totala permeabilitate a organismului si sufletului nostru.

Deschideti-va, prieteni, inlauntrul vostru, topiti egoismul, deveniti mai generosi si mai buni.

In efortul acesta incerc sa va ajut cu doua mici (dar atat de profunde ca efect) tehnici de pranayama – clasice in Yoga – servind la racorirea fizica si sufleteasca, fluidizand sangele si bila hepatica, luminand mintea obosita si infrumusetandu-ne sufletul.

Se numesc Shitali si Sitkari.

• In prima, Shitali, apare o mica problema, aceea de a scoate putin limba din gura (in fine, aveti voie!) si de-a o face ca un tub prin care sa aspirati aerul proaspat. De nu puteti, un tub de hartie groasa, lung de 5 cm si cu diametrul de 0,5 cm poate fi un inlocuitor acceptabil. Totusi incercati sa va controlati limba, ea fiind in intim raport cu starea cerebrala.

• O remarca: aceste doua procedee respiratorii, Shitali si Sitkari, sunt printre foarte putinele care permit, ba mai mult, cer sa respiram pe gura. Este vorba de o caracteristica aparte, controlata permanent, caci nenumaratele exercitii de pranayama se fac doar prin inspiratie nazala. Aici exceptia confirma regula. Sa revenim la primul procedeu: odata limba facuta tub afara din gura, sugem incet aerul, facand o respiratie completa, profunda.

• Lasam suvoiul respirator sa raceasca cat mai bine suprafata limbii, in timp ce aerul se depune de jos in sus in plamani.

• Cand am terminat inspiratia, inchidem gura, relaxand limba. Ramanem o clipa nemiscati, simtim aerul in noi. Cei foarte sanatosi cu inima sau tensiunea pot numara in minte pana la 5.

• Expiram apoi linistiti pe nas, fara ostentatie.
• Reluam treptat inspiratia prin tubul limbii.

• Intreg exercitiul se poate repeta de 5 ori (5 respiratii complete, inspirand prin limba si expirand pe nas).
• Foarte gradat, in timp, putem ajunge la 7-12 astfel de respiratii.

Tehnica Sitkari este identica, diferind doar pozitia elementelor bucale. Buzele si dintii sunt foarte usor intredeschise, varful limbii fiind la mijlocul acestei fante. Obrajii nu se umfla, ramanand usor scobiti.

• In rest, procedam exact ca la Shitali, racind cat mai mult limba si cavitatea bucala la inspir, retinand si apoi eliminand aerul pe nas.

• In timp, trecem de la 5 la 12 respiratii. Acasa, in locurile prea calde, inchise sau pe plaja, ori in poieni, exercitiile acestea sunt la fel de binefacatoare. Dar nu sunt totul cand ne luptam cu egoismul ...Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org