Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaSa stam putin de vorba

Profit de faptul ca tehnicile indicate pana acum s-au constituit intr-un program dens si viabil, cerand inca o luna de asimilare (dupa care vom aborda noi cunostinte si practici, p ...
Profit de faptul ca tehnicile indicate pana acum s-au constituit intr-un program dens si viabil, cerand inca o luna de asimilare (dupa care vom aborda noi cunostinte si practici, pe un nou inel al spiralei rostirii noastre), pentru a raspunde acelora care mi-au scris, exprimandu-si nelamuririle.

ESTE YOGA UN IMPORT DE CULTURA? Intrebarea revine des, de la aceia care, indusi in eroare sau rau intentionati, refuza practica, invocand fie radacinile ancorate in solul spiritual indian, fie aspectele "exotice" (adesea imaginare), colorand Yoga cu tenta de "cult pagin" (!?). E timpul sa pricepem ca exista STIINTA YOGA si CONCEPTUL YOGA. Prima, creatie a multimilenarului experiment indian este o structura logica monumentala, continand in algoritmuri perfecte tehnici psihosomatice de o mare precizie, pe care stiinta moderna le descopera cu uimire si respect (impostori au fost, sunt si vor mai fi). Conceptului Yoga insa ii incuba universalitate si umanism: e o aspiratie aparuta din zorii omenirii tintind cunoasterea prin autocunoastere, de permanenta evolutie si armonizare a omului! Aici nu incap limite geografice, rasiale, de varsta, sex sau pozitie sociala. Conteaza numai OMUL!

Iar aceia dintre dumneavoastra care credeti ca tehnicile acestea sunt straine de filonul nostru spiritual, recititi mai bine dialogurile lui Platon, "Banchetul" si "Charmides". Si nu va mirati afland ca Socrate practica meditatii profunde de Yoga, aflate nu de la indieni ci de la traco - geti (!), si ca tot de la ei, prin preotii lui Zamolxe, deprinsese arta vindecarii psihosomatice, provenita din conceptia despre integralitatea fiintei, despre accesul la inaltele stari de concentrare si autocunoastere.

AU YOGHINII CAPACITATI "PARANORMALE"? Cand e vorba de yoghini veritabili, da. Sa nu uitam ca asa numitele capacitati psihotronice isi au unele relee in zonele subcorticale, zone in care Yoga permite accesul voluntar. Numai ca...tot veritabilii yoghini refuza luarea lor in consideratie, socotind ca cel putin dintr-un punct de vedere "siddhis"-urile (puterile) blocheaza evolutia prin activarea egocentrismului.

Si credeti-ma, e mult mai usor sa devii "paranormal" decat sa devii NORMAL, adica OM! Decat perceptii extrasenzoriale (PES), telekineza (TK), levitatie, etc., e preferabil un procent tot mai redus de egoism, lene, meschinarie...Asa ca daca cineva va incanta vorbindu-va despre puterile lui nemaipomenite, despre "magnetismul" sau, despre cum leviteaza el (am intalnit si asa ceva!), intoarceti-i spatele... Cine poate intr-adevar - nu vorbeste niciodata.

PRECAUTII. Sunt mai mult decat necesare, Yoga declansand jocul celor mai puternice forte cunoscute - cele din strafundurile fiintei noastre, identice cu esenta activa a Universului. Iata de ce controlul medical initial (sincer de ambele parti), colaborarea intre specialist si consilieri interdisciplinari (medicina, biologie, psihologie, etc.) sunt imperios necesare, cu conditia existentei unei elementare bunavointi.

Si nu uitati regulile elementare: se practica in aer cat mai curat, protejati de contactul direct cu solul, cu stomacul gol (cel putin 1-2 ore dupa masa, 1 ora inaintea urmatoarei mese); evitam baia dupa exercitii si avem grija sa ne relaxam intre tehnici si mai ales la finele programului.

EXISTA O YOGA OCCIDENTALA? Inca nu, desi Jung profetiza ca "in secolele viitoare Occidentul isi va fauri propria sa Yoga" (intelegand prin Occident tot ce este la vest de Asia). Putem vorbi deocamdata de aplicatii, de adaptari (absolut necesare!), de unele sistematizari. Printre metodele moderne si cu puternica coloratura yoghina sunt sofrologia lui Alfonso Caycedo, recunoscuta de medicina oficiala drept terapie in depline drepturi si dinamica mentala (sinteza realizata de Christian Godefroy) in care de exemplu procedeul "laboratorului mental" poate fi considerat drept adaptarea moderna a tehnicii "chidakash" din Yoga traditionala. Personal cred insa ca Yoga va ramane intotdeauna una si indivizibila, curentele si adaptarile completandu-se, potentandu-se reciproc in infinitul context al Purna Yoga (Yoga integrala)...

IN FINE, alatur scrierea sanskrita a termenului Yoga pentru cei care au dorit aceasta.

Ar fi mai mult de raspuns (si mai multe de intrebat!) dar sa ne reamintim cuvintele lui swami Shivananda: "Decat valuri de teorie, mai bine un dram de practica!"

Asa ca...

Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org