Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaPovestea celor doi gospodari

Intr-un sat erau doi vecini si fiecare tinea in curte gaini. Seara, fiecare se mergea la cotetul pasarilor ca sa adune rezultatele de peste zi. Numai ca, unul dintre gospodari aduna gainatul si il punea in cosul cu care venise, il punea in buzunare si chiar si in sapca intoarsa invers! Si, cum nu mai avea unde sa le puna, lasa ouale ca sa le ia a doua zi. Cand, se intampla din nou la fel! Nu-i de mirare ca lumea se ferea de el din cauza mirosului care-l insotea pretutindeni!
Al doilea gospodar, se ferea cu grija sa nu-si murdareasca nici hainele nici incaltarile, aduna in cos ouale si mergea cu ele in casa. Cu ce mai ramanea din oua dupa omleta de dimineata se ducea la targ.
Morala acestei povestiri spuse de Ajahn Chah: cand aduni roadele trecutului tau si le aduci in prezent, ce anume iei? Atunci cand aduni in memorie lucrurile care s-au petrecut astazi sau saptamana asta, ce aduci cu tine in "casa mintii tale"? Aduci lucrurile bune, "ouale" sau aduci "gainatul"?
Cati dintre noi au curajul sa recunoasca sincer ca aduna numai lucrurile negative? Pe acestea le repeta celor cu care se intalnesc, pe acestea le memoreaza, le retraiesc la nesfarsit! Cu acestea se autointoxica! Si arunca cu nonsalanta in cosul uitari depline, orice lucru bun, orice lucru frumos de care au parte. Hrana cea mai minunata pentru mintea si sufletul nostru, o aruncam dezgustati si iresponsabili. Pentru ca toata murdaria vietii, cu care suntem inundati, sufocati pe orice canal de comunicare, contine acest E, acest "gust delicios" irezistibil pentru ego!
Asa ca, informat fiind, fiecare poate alege ce anume pune in cos.
Iar gainatul, lasat sa putrezeasca acolo unde ii e locul – in trecut – se va transforma intr-un fertilizator.
Puteti incepe chiar la Moeciu: sa lasati deoparte toate lucrurile care nu vor merge sau nu vor fi asa cum v-ati fi dorit! : ))

Nelu Onofrei

Alte articole din categorie:

Povestea cheii
Daca mergi la piata. (sau in agora) (sau in forum)
Un petic de hartie
Ultima poveste
Povestire zen
Povestea celor doi gospodari
Frica
Basculanta cu balegar
Construind inimi – nu săli de meditaţie
Fulgi de nea
MODUL CORECT DE A PRIVI (RIGHT VIEW)
Ghidul idiotului pentru liniştea minţii
Ataşarea
Cum să te porţi cu demonul
Gunoiul inflorit(c) 2002-2018 www.gnspy.org