Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaOamenii intorsi din moarte cerebrala

Moarte cerebrala. Cercetat de mii de specialisti de-a lungul anilor, fenomenul mortii clinice continuă să uimească prin relatările celor care au trecut prin acest experiment. Firesc, dacă ne gîndim ...
Cercetat de mii de specialisti de-a lungul anilor, fenomenul mortii clinice continuă să uimească prin relatările celor care au trecut prin acest experiment. Firesc, dacă ne gîndim că pentru toti oamenii viata este prea scurtă, iar curiozitatea ne împinge să încercăm aflăm ce se întîmplă după ce predăm stafeta acestei vieti. Amintirile celor care au trecut prin moartea clinică continuă să îi pasioneze pe parapsihologi, dar si pe cei care vor să-si explice ce se întîmplă după moarte.

Unii dintre semenii nostri au trăit experiente incredibile, trecînd apa Styx-ului pentru cîteva minute sau clipe. Relatările lor sînt uluitoare si pun mintea oamenilor la încercare. Ce va fi cînd noi nu vom mai fi?La limita dintre viată si moarteHamlet i-a spus:”tara nestiută, de unde nimeni nu s-a întors vreodată”, dar în zilele noastre mii de oameni din întreaga lume îl contrazic pe eroul lui Shakespeare, sustinînd că au trecut dincolo de moarte, de unde s-au întors cu povesti fascinante. De secole, în întreaga lume s-au auzit povestirile celor ce “s-au întors din morti”. Fascinant la ele a fost dintotdeauna faptul că detaliile ce le leagă sînt aceleasi, indiferent de cultura, rasa sau religia celor ce au trecut prin această încercare. Parcurgerea unui tunel sau a unui spatiu întunecat este una dintre cele mai comune experiente, alături de întîlnirea cu o lumină albă sau aurie, interpretată drept simbolul Divinitătii. Parapsihologii au căzut de acord în secolul trecut să numească aceste fenomene “experiente aproape de moarte” (“Near Death Experiences”, pe scurt: NDE). Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Gallup în 1982, numai în SUA la acea dată existau circa opt milioane de oameni care sustineau că au trecut prin NDE. Specialistii apreciază că numărul acestora a urcat între timp la 13 milioane, dar experientele de acest tip nu sînt comune doar zilelor noastre.Tunelul, lumina si îngeriiÎn majoritatea cazurilor, NDE survine cînd cineva suferă un atac de cord sau cînd zace în inconstientă pe masa de operatii. Cînd îsi revin, multi dintre acestia nu-si mai amintesc nimic, dar cel putin o treime, potrivit statisticilor întocmite de cercetătorii fenomenului, povestesc în detaliu ce li s-a întîmplat în clipele de inconstientă, identificînd experienta prin care au trecut cu cea a mortii. Fiecare poveste e diferită, dar aceleasi detalii stranii se întîlnesc în aproape toate. Călătoria printr-un tunel, la capătul căruia se zărea o lumină foarte puternică, întîlnirea cu îngeri sau cu persoane apropiate care muriseră cu ceva timp înainte, trecerea în revistă a întregii vieti, ca si vederea propriului corp de “undeva de sus”, sînt doar cîteva din elementele comune ale majoritătii povestirilor celor ce au trecut prin NDE.Dovezi stiintifice ale existentei “vietii de apoi”Ani de-a rîndul, relatările celor ce trecuseră prin NDE au fost catalogate de către oamenii de stiintă sceptici drept halucinatii rezultate din procesul de “oprire” a creierului, specific mortii. Aceasta pînă acum doi ani, cînd un grup de cercetători de la Universitatea din Southampton au declarat că sînt în posesia primelor dovezi stiintifice ale vietii de după moarte.

Echipa de cercetători a petrecut un an studiind pacientii resuscitati în urma unui atac de cord, la spitalul din oras. Fiecare dintre acestia se aflaseră, pentru diferite perioade de timp, morti, adică fără puls, fără respiratie si cu pupilele fixe si dilatate. Desi fusese demonstrat că si functiile creierului încetează cînd se instalează aceste simptome, sapte dintre cei 63 de pacienti examinati de cercetătorii de la Universitatea din Southampton au sustinut că au avut viziuni si au trăit emotii în timp ce erau “morti”. Pacientii respectivi au declarat că în momentele de inconstientă au fost cuprinsi de sentimente de bucurie si împăcare, că timpul părea să treacă foarte repede si că simturile le erau mai ascutite, că nu mai simteau greutatea corpului, că au întîlnit fiinte mistice sau rude decedate si că au atins ceea ce numeau “punctul de la care nu mai există cale de întoarcere”.Mintea, independentă de creier?Specialistii de la Unversitatea din Southampton n-au putut oferi vreo explicatie ratională sau stiintifică pentru rezultatele lor, dar au reusit să infirme teoriile savantilor sceptici, care puneau pe seama lipsei de oxigen viziunile celor ce trecuseră prin NDE. Nici unul dintre pacientii examinati de specialistii Universitătii din Southampton nu fusese privat de oxigen în timpul stării de inconstientă.

Doctorul Sam Parnia, conducătorul echipei de cercetători, se arată convins că mintea poate fi independentă de creier, că acesta este doar suportul său material. “Creierul este necesar pentru ca mintea să se poată manifesta, oarecum în acelasi mod în care televizorul ia ceea ce este esential din undele transmise prin atmosferă, transformîndu-le în imagini si sunet”, a declarat doctorul Parnia. Intrigati de descoperirile făcute în urma studiului, oamenii de stiintă de la Universitatea din Southampton au pus bazele unei organizatii, denumită Horizon Research Foundation, care are ca scop cercetarea fenomenului NDE. Studiile în acest domeniu tind să devină din ce în ce mai frecvente, în primul rînd datorită evolutiei tehnologiei ce permite salvarea a tot mai multi pacienti.Reportaje despre rai si iadPrintre detaliile comune ale relatărilor celor care au trecut prin NDE se află si revederea întregului fir al vietii. Cei “întorsi din moarte” povestesc cum au retrăit evenimente majore sau comune ale vietii pe care au dus-o, însotite de un soi de judecată pe seama modului în care au trăit.

De obicei, fenomenele NDE sînt caracterizate de cei care trec prin ele drept plăcute si intense din punct de vedere emotional. Nu toate relatările se referă însă doar la lumini frumoase, bucurie de nedescris si usurare. O parte dintre cei care au povestit ce îsi aduc aminte după trecerea prin NDE relatează experiente terifiante, cum ar fi căderea neîntreruptă în neant sau chinurile la care au fost supusi de demoni si monstri. aceste povestiri au fost interpretate de multi ca fiind dovezi ale existentei raiului si iadului. Criteriile după care unii sînt trimisi într-o parte si altii în cealaltă au rămas însă foarte greu de explicat, pentru că cei ce au avut viziuni terifiante în timpul NDE nu-si pot explica ce au făcut ca să le merite.Medicii separă “trecerea” de moartea cerebrală“Cam toti văd un tunel si lumină”. Doamna doctor Oana Marinescu de la sectia de neurochirurgie ATI ne-a explicat că “în prezent, pe plan mondial, moartea cerebrală înseamnă o moarte ireversibilă. În aceste cazuri de revenire la viată este vorba de comă profundă sau stare vegetativă, din care reusesc unii să scape. Cam toti au aceleasi imagini. Un tu-nel care duce la o lumină orbitoare, dar majoritatea nu-si aduc aminte”.

“Nu există scăpare din moartea cerebrală”. “Nu se poate vorbi efectiv despre revenire la viată cînd este vorba de moarte cerebrală”, ne-a declarat dr.Ioana Grintescu, medic primar si sefa sectiei de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Urgentă din Bucuresti, spital care detine cea mai mare sectie ATI din tară. “Putem vorbi despre anunite grade de comă, de stare vegetativă, dar în nici un caz de revenire dintr-o moarte cerebrală. În momentul în care creierul nu mai functionează, în maximum 5 minute încep să moară celulele nervoase, iar omul nu mai poate fi salvat niciodată. Lucrez de 22 de ani în acestă profesie, dar niciodată nu am văzut un om să-si revină din moarte cerebrală. Restul sînt legende”, ne-a declarat dr.Grintescu.

“Multi nu-si mai amintesc ce s-a întîmplat cu ei”. Doctorul Liviu Tiganiuc, tot specialist în ATI a întîlnit astfel de cazuri. “Chiar luna trecută am avut un caz, o femeie din Rîmnicu Vîlcea, în vîrstă de 40 de ani. Nu mai avea activitate cardiacă. A căzut jos la servici. A fost resuscitată si si-a revenit. Dacă nu se face resuscitarea în 3-5 minute, nu mai poti face nimic (...) Vreau să vă spun că din experienta mea de 8 ani în terapie intensivă, multi nu-si mai amintesc ce s-a întîmplat cu ei. Doar ce s-a întîmplat cu cîteva ore înainte de accident, în rest o mare pată albă”.(...) Toti de aici sîntem foarte credinciosi, pentru că la mijloc este vorba despre Dumnezeu. Aici vin pacienti care nu mai au nici o sansă, iar destinul îsi spune cuvîntul. La terapie intensivă este ultima statie, ori mergi sus, adică în spital, ori jos, la morgă.“Tărîmul celălalt” a fost vizitat dus-întors si de romaniUn pensionar si-a lăsat ciroza “dincolo”Un pensionar bucurestean a fost în ultimii ani subiectul unui sir de întîmplări de-a dreptul incredibile pentru medicii care l-au tratat. Bolnav de ciroză hepatică, Stefan Achim a fost internat în 1998 la Spitalul Fundeni, de unde însă medicii l-au externat la scurt timp, dîndu-i maximum sase luni de trăit. Anul acesta însă, bărbatul si-a sărbătorit cea de a 72-a aniversare, sănătos tun. Mai mult, Achim sustine că a trăit si experienta NDE, fiind convins că doar în urma celor ce i s-au întîmplat cît timp creierul său încetase să mai functioneze mai este acum în viată.

“Abia mă externasem din spital si zăceam în pat, acasă”, îsi începe Achim povestirea. Pensionarul bucurestean spune că era singur în cameră, cînd, dintr-odată, lîngă el a apărut o umbră neagră. “A apărut apoi o lumină albă, frumoasă, cu un contur de fiintă umană, care a alungat umbra si m-a luat de mînă. Am ajuns într-un tunel îngust, dar luminos. Pluteam prin el, iar senzatia care mă încerca este de nedescris. Mă simteam atît de bine, atît de fericit, atît de împlinit, cum nu mă mai simtisem vreodată. Am ajuns apoi la o poartă, în fata căreia lumina ce mă însotea mi-a spus: “Nu! E prea devreme. Întoarce-te înapoi!””povesteste Achim. Pensionarul spune că s-a trezit imediat după ce i s-a spus să se întoarcă. “Lîngă pat era sotia mea. Stătea în genunchi si se ruga cu o lumînare aprinsă în mînă. Crezuse că am murit”, spune pensionarul. Stefan Achim spune că s-a ridicat din pat imediat după ce si-a revenit si de atunci a început să se simtă mai bine. A început un tratament naturist cu ceaiuri si a tinut un regim alimentar sever, iar după aproape doi ani toate simptomele cirozei i-au dispărut. “Acum nu mă mai tem de moarte”, încheie Achim.“Mort” de bunăvoie în “Piramida lui Keops”Informatician de meserie, brasoveanul Petre Bellu lucrează în domeniul serviciilor funerare din 1990. Acum, el este proprietarul a trei magazine de pompe funebre din Brasov si al unui dric. Petre Bellu mărturiseste că a fost tot timpul convins că, după moarte, doar corpul fizic trece în nefiintă. El s-a supus de bunăvoie unei experiente provocate, pentru a-si demonstra teoria. În anul 1981, în urma unui experiment intitulat ”Piramida lui Keops”, el a atins starea de moarte aparentă. El nu vrea să dezvăluie în ce constă si cum se face acest experiment, deoarece îl consideră periculos.

În cele 5-10 minute ale experimentului, Petre Bellu a căzut într-o stare asemănătoare cu somnul hipnotic si i s-a împăienjenit privirea. Cînd a intrat în NDE, antreprenorul de pompe funebre brasovean spune că a văzut cum alerga cu viteză foarte mare printr-un tunel întunecat, la capătul căruia strălucea o luminită. În acelasi timp, povesteste Bellu, starea lui era una foarte placută. Observînd că nu îsi mai revine si că temperatura corpului a scăzut foarte mult, tatăl lui, care îl supraveghea, a oprit experimentul si l-a reanimat. Petre Bellu isi aminteste că trezirea a fost dureroasă, asemănătoare cu desteptarea, fără voie dintr-un vis frumos.O dovadă că sufletul e nemuritorLa iesirea din Spitalul de Urgentă ne-am întîlnit cu preotul Mihai Crăciunescu, care slujeste la Capela Sf. Gheorghe. Amabil, acesta ne-a oferit explicatia crestinească. “Iesirea din moarte clinică este o dovadă în plus că sufletul este nemuritor. Trupul este din pămînt si numai Dumnezeu hotărăste cînd vrea să ia viata unui om. Conform traditiei, sufletul se desparte după 3 zile de trup. După mult timp a ajuns si stiinta la aceeasi părere”

n Cartea Tibetană a Mortii. Un străvechi manuscris care descrie la ce anume se poate astepta cineva după ce moare, Cartea Tibetană a Mortii a fost scrisă de preoti Lama, care au pretins, în urma exercitiilor avansate de yoga, că îsi amintesc ultima lor reîncarnare. Cartea spune că în momentul mortii omul vede o lumină clară, pe care o identifică cu simbolul Divinitătii si vorbeste si de întîlnirea cu fiinte mistice, acestea fiind doar cîteva dintre asemănările între descrierile din Cartea Tibetană a Mortii si relatările celor ce au trecut prin NDE.sursa: Evenimentul Zilei

Alte articole din categorie:

Matthieu Ricard: Habits of happiness
Cultura Ritmului Incetinit
Terapia iertarii - I
Terapia iertarii - II
De cind a incetat munca sa fie munca?
Manifestatie impotriva timpului care trece
Cele 16 reguli ale lui Bob Parsons, dupa care sa traiti
10 solutii pentru a-mi respecta hotararile
Swami Kuvalayananda
Cuprinsul spiritual al muncii
Un geniu isi ia ramas bun
Accident pe platourile de filmare
Mozart la Ateneu / Despre muzica si maini
Calatorie in creier
Studii de urmărire de lungă durată evidentiază un beneficiu considerabil al tratamentului homeopat(c) 2002-2018 www.gnspy.org