Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaMODUL CORECT DE A PRIVI (RIGHT VIEW)

MODUL CORECT DE A PRIVI (RIGHT VIEW)

- Modul corect de a privi -
The Budhhist Society of Western Australia www.bswa.org
Dhamma Videos
Right View
Ajahn Brahm
10 februarie 2006
Traducere-Nelu Onofrei

Ceea ce se numeşte în buddhism MODUL CORECT DE A PRIVI este parte a “Căii cu opt paşi”. Este parte a fundamentului practicii buddhiste.
Subiectul MODULUI CORECT DE A PRIVI este cadrul general în care se desfăşoară viaţa ta, modul în care te orientezi asupra lucrurilor.
Trebuie însă subliniat de la început că MODUL CORECT DE A PRIVI nu poate fi considerat un set de credinţe sau dogme. E mai mult un cadru general, un mod de a proceda pentru a afla.
Dar cum putem şti dacă e un mod corect sau un mod incorect de a privi? Deoarece „Orice individ crede că el are dreptate.” Această afirmaţie ne vine de la Socrate.
D.p.d.v. psihologic nu poţi să gandeşti că greşeşti. În orice privinţă. Poţi doar să gandeşti că ai greşit, însă chiar şi atunci gandeşti că, în acel moment, ai dreptate!
Aşa că, orice gand, concept sau idee avem în acel moment în minte, credem întotdeauna că e corect.
Aceasta e una dintre problemele cu diversitatea opiniilor, modurilor de a privi, dogmelor, credinţelor oamenilor. Oricine crede că el are dreptate, cu toate că sunt atat de multe idei complet contradictorii.
Ce înseamnă „corect” din MODUL CORECT DE A PRIVI?
Una dintre învăţăturile care spune că i-a fost de mare ajutor la începutul practicii sale, care i-a dat atat inspiraţie cat şi mijloacele pentru separarea acelor ideii care nu pot fi de ajutor de cele care sunt de ajutor, este ce a spus Buddha: „Orice este MOD CORECT DE A PRIVI, adevăr, învăţătură a lui Buddha, o poţi cunoaşte după rezultate: ar trebui să te îndepărteze de la lucrurile rele cum sunt ataşările, ar trebui să te facă mai liber, mai paşnic, mai calm, mai liniştit, mai eliberat” Acestea sunt calităţile prin care putem şti dacă e sau nu MOD CORECT DE A PRIVI. Prin rezultatele din lumea noastră interioară şi exterioară.
Există un test simplu prin care se poate face separarea. Să vezi încotro conduc acele lucruri, opinii, credinţe. MODUL CORECT DE A PRIVI rezolvă şi linşteşte disputele, aduce pace, armonie. Micşorează tensiunile. Toate cele care au alt efect sunt moduri incorecte de e privi.

În zilele noastre se face prea uşor confuzie între container (obiectul fizic – scriptura, statuia, ritualul) şi conţinut. Poţi să distrugi containerul. Dar nu poţi să distrugi şi nu poţi permite să se distrugă conţinutul. Conţinutul (în acest caz buddhismul) este iertarea, compasiunea, pacea, non-violenţa pe care containerul (statuia) le semnifică. Conţinutul e cel important.

A te simţi insultat, jicnit, ofensat de acţiunile altor oameni înseamnă Mod de a privi incorect. Orice ar spune sau ar face oamenii – este karma lor. Karma ta este să fii paşnic, să fii iertător, indiferent ce spune cineva. Să nu păstrezi nimic! Refuză să te simţi ofensat!
Buddhismul are multe strategii prin care te învaţă să nu te simţi jicnit. De ex. : dacă cineva te insultă spunandu-ţi „Eşti un caine!” (ceea ce în Asia de sud-est este extrem de insultător), uită-te să vezi dacă ai coadă. Dacă nu ai, nu eşti caine! Şi cu asta ai eliminat dilema şi insulta! Aşa îţi faci viaţa foarte uşoară!
Acesta e un exemplu de cum să elimini ideea de jicnire. Astfel de exemple găseşti în manualele de auto-ajutor. Care sunt menite să facă viaţa mai uşoară. Refuz să mă simt insultat! Şi astfel evit traumele.
Exemplu de MOD CORECT DE A PRIVI: Povestea cu soldatul din ricşa-bicicletă.
Undeva în Thailanda, un soldat american de culoare trebuia să ajungă în oraş. Aşa că a procedat cum se obişnuieşte acolo: s-a urcat într-o ricşa-bicicletă şi a spus numele oraşului. Pe drum, trecand pe langă o carciumă la care era nelipsita faună de beţivani, aceştia văzandu-l i-au strigat omului cu ricşa „Unde duci cainele acela negru?!” Aşa o insultă gravă s-ar fi lăsat negreşit cu ceartă sau chiar cu o bătaie. Dar soldatul negru stătea liniştit şi admira peisajul. Hotărat lucru că nu pricepea o boabă! Aşa că omul cu ricşa a simţit nevoia să se pună bine cu amicii de la mese şi a strigat „Duc cainele acesta jegos la rau să-l arunc în apă!” S-a iscat un raset grozav şi chiar chiote de extaz! Doar faţa neagră a rămas impasibilă.
Ajungand în oraş, soldatul s-a dat jos şi a dat să plece. Omul i-a strigat „money, money” cerandu-şi plata. La care soldatul i-a spus în cea mai curată limbă thai: „Cainii nu au bani.”
Aşa se poate ieşi dintr-o situaţie care ar genera o ceartă, evitand-o. Şi poţi să economiseşti şi bani!
Aşa că poţi oricand să cunoşti că e MOD CORECT DE A PRIVI sau Vorbire Corectă şi Acţiune Corectă: prin rezultatele care se obţin. Dacă rezultă mai multă tulburare, mai multă anxietate, o mai mare separare între oameni, este evident că nu priveşti lucrurile corect! Există întotdeauna alte moduri de a relaţiona cu problemele vieţii.
Una dintre neînţelegeri este că, atunci cand aud astfel de poveşti, oamenii încearcă să le imite! Şi nu merge niciodată! Nu povestea ar trebui s-o imiţi! Ci semnificaţia din spatele ei. Povestea e un container – ea transportă peste timp un conţinut. Ceea ce e important e conţinutul acestei poveşti. Şi conţinutul este ceea ce în fapt înţelegem prin MODUL CORECT DE A PRIVI.
Poţi vorbi despre cuvinte şi teorii ca „reîncarnare” sau „karma”, dar ce conţin în interiorul lor, esenţa, semnificaţia, înţelesul e important. Dacă înţelegi diferenţa între container şi conţinut, între indicator de direcţie şi destinaţie, între hartă şi teren, atunci nu vei confunda dogma cu MODUL CORECT DE A PRIVI.
Dogma, fie că e vorba de scrieri sfinte, de o poveste, de cărţi, statui sau de ritualuri care se fac în templul buddhist, toate acestea nu trebuie confundate cu conţinutul care este buddhismul.
Odată ce înţelegi asta devine limpede de ce nu poţi fi insultat. Cum poţi fi jicnit prin ceea ce oamenii spun despre tine ca persoană, despre familia ta sau despre religia ta? Pentru că doar cand uiţi că PACEA şi ARMONIA sunt cele mai importante lucruri pentru tine, numai atunci poţi fi insultat. Dacă ai decis că pacea şi armonia sunt cele mai importante lucruri, atunci asta vei păstra în inima ta, asta va fi cel mai important pentru tine!
E super să ai o învăţătură care separă ce este adevăratul MOD CORECT DE A PRIVI de dogmă. Şi ştii că e Modul Corect de a Privi pentru că crează pace, armonie şi libertate în lumea noastră. Cunoaştem indicatorul de drum şi cunoaştem încotro indică.
Aşadar ce este acest MOD CORECT DE A PRIVI care conduce la pace şi armonie?
Sunt priorităţile, ceea ce e mai important în viaţă.
E de asemenea ce înţelegem fiecare dintre noi, cand ne gandim la ideea de karma şi renaştere. Ideea de karma e că fiecare dintre noi e responsabil pentru propriile acţiuni. Tu eşti cel care controlează. Ceea ce înseamnă că nu eşti obligat să te laşi manipulat de către cuvintele urate ale altor oameni, de acţiunile lor. Cand înţelegi legea karmei – că tu eşti responsabil, tu îţi faci propria karma, tu eşti deţinătorul propriei karma – ce semnifică aceasta e că nimeni nu te poate tulbura. Doar dacă îl laşi să te tulbure.
Nimeni nu te poate face furios. Tu le permiţi să te facă furios. Nimeni nu te poate face deprimat. Tu îi permiţi vieţii să te facă deprimat.
Legea karmei arată de fapt că tu, în acest sens, eşti în deplin control a destinului tău în viaţă. Nu cei din jur, nu alte persoane. Şi cu siguranţă nu o fiinţă supremă. Dacă crezi că eşti o victimă a altor persoane, înseamnă că nu ai libertatea să faci ceva din orice ţi se întamplă în viaţă. Crezi că trebuie să fii trist, trebuie să fii supărat, trebuie să fii traumatizat. Unul dintre lucrurile minunate despre acest MOD CORECT DE A PRIVI a legii karmei este că îţi arată că eşti complet liber să faci ceva din orice ţi s-ar întampla în viaţă.
Povestea cu tatăl şi bunicul său.
Ajahn Brahm povesteşte că bunicul său obişnuia ca, venind beat seara, să-şi bată copii şi apoi nevasta. În cel mai crud mod. Aşa că tatăl său i-a spus că s-a jurat că dacă va avea copii să nu-i bată niciodată, orice ar face aceştia. (Cea mai memorabilă amintire pe care o are Ajahn Brahm de la tatăl său este ce i-a spus la un moment dat: „Fiule, orice vei face în viaţă, poarta inimii mele este mereu deschisă pentru tine!”) În mod „normal”, tatăl său ar fi trebuit să urmeze calea bunicului, dar, conştient fiind de efectele unui astfel de tratament bestial, a hotărat să meargă pe altă cale.
Esenţa acestei poveşti este că nu eşti niciodată o victimă a circumstanţelor. MODUL CORECT DE A PRIVI a karmei îţi spune că e ceva dificil cu care ai de a face cand eşti subiect al violenţei domestice sau abuzat - copil fiind. Dar se întamplă. Şi nu trebuie să permiţi ca aceasta să-ţi oprească creşterea ca fiinţă umană, să-ţi împiedice libertatea şi să-ţi inhibe abilitatea să iubeşti, să creşti, să fii înţelept, să fii compasionat. Legea karmei îţi dă această libertate. Ce înseamnă este că nu vei fi niciodată o victimă decat dacă vrei să fii o victimă. Decat dacă-ţi permiţi să fii o victimă. Decat dacă crezi că vei fi o victimă. Legea karmei îţi dă putere.
Asta – spune el – e o învăţătură mare pe care o respectă foarte mult.
În loc să te plangi de situaţia ta, oricare ar fi aceasta - că ai o boală gravă, că ai pierdut pe cineva drag, că ţi-ai pierdut slujba - e întotdeauna ceva ce se poate face în acea situaţie în care te-a adus viaţa. Ceea ce arată de ce e MODUL CORECT DE A PRIVI e deoarece această atitudine va conduce către pace, libertate, armonie.
Dacă eşti întotdeauna o victimă şi crezi că eşti o victimă, că problema e creată de altcineva sau de situaţie, sau de Dumnezeu şi îţi opreşti întotdeauna propriul sistem de răspuns de la a se dezvolta, atunci renunţi şi speri că altcineva va rezolva problema pentru tine. Sau te vei răzbuna pe ei că ţi-au făcut asta. E vina lor! E vina altcuiva!
Aceasta e de fapt Modul incorect de a privi.
MODUL CORECT DE A PRIVI e ceva care conduce la pace, armonie, creştere, libertate şi desigur legea karmei care înseamnă că tu îţi iei responsabilitatea pentru acţiunile tale. Nu e vina altcuiva!
Ajahn Brahm că dacă s-ar face o caricatură despre el, el îşi asumă responsabilitatea să nu se simtă ofensat.
E un lucru minunat cand îţi iei responsabilitatea, acestă libertate de a nu fi ofensat. Pentru că atunci cand îţi iei acestă putere devii mai puternic. Oamenii pot să spună lucruri despre tine, pot să facă lucruri împotriva ta, tu refuzi să fii ofensat, ceea ce face ca, după o vreme, oamenii nu vor mai face asta. Nu-ţi mai pot apăsa „butoanele”.

Poţi alege ca atunci cand cineva îţi strigă o insultă să nu reacţionezi, să nu te necăjeşti. De ce să permit altor oameni să-mi controleze starea de fericire prin aceste cuvinte pe care le strigă sau prin gesturile pe care le fac?
Povestea întamplării cu cei 2 scandalagii care au strigat afară tot felul de injurii atunci cand Ajahn Brahm, invitat fiind, a ţinut o cuvantare într-o catedrală catolică. Dar au fost complet ignoraţi. Aşa că au plecat profund dezamăgiţi!
Pasivitatea din buddhism provine din Modul corect de a privi şi implică să continui să mergi înainte fără să faci mare tam-tam, ignorand atacurile verbale. Nu avem nevoie să facem asta (să reacţionăm la atacuri, sau să ne arătăm superioritatea). Şi aceasta se obţine dand fiecărui individ puterea să fie cine este, să valorizeze pacea mai mult decat orice dogmă. MODUL CORECT DE A PRIVI e ceea ce face ca lumea să fie în armonie, în pace. La fel în relaţiile intrumane. Dacă înţelegi cu adevărat învăţăturile buddhiste ar trebui să fii mai bland, mai delicat, mai grijuliu, mai sensibil faţă de cei din jur, dar şi faţă de tine.
MODUL CORECT DE A PRIVI e de exemplu să înveţi să vorbeşti în mod adecvat situaţiei. Mod de a vorbi care conduce la pace şi armonie în lume. Ne putem folosi vorbirea în moduri care duc la beneficiul nostru şi la beneficiul tuturor celorlalte fiinţe. E uimitor cat de aspră e vorbirea oamenilor. Se rostesc înjurături, blesteme, ameninţări, cuvinte jicnitoare, calificative dure. Ce-ţi fac aceste cuvinte cand le auzi? Ce se întamplă cand auzi vorbe critice acasă? Ce se întamplă cu cei apropiaţi cand aud de la tine doar critici?
Ar trebuie să fii mereu atent la cum vorbeşti, astfel încat vorbirea să conducă la pace, armonie, creştere, iubire. Tu creezi vorbirea, tu eşti la control. Nu cel cu care vorbeşti. Nu e vina lui! Ia-ţi responsabilitatea pentru aceasta. Şi, în general, pentru viaţa ta.

Legea karmei este „Tu creezi suferinţa. Nimeni altcineva nu o crează pentru tine.” Şi putem schimba asta: să ne folosim gandurile, vorbirea, acţiunile pentru a crea o lume mai bună pentru noi. Şi apoi o lume mai bună pentru cei din jur.
O parte din MODUL CORECT DE A PRIVI este despre iertare. Fiecare e deţinător al propriei karma. Aşa că de ce preluăm stupiditatea celorlalţi şi ne îngrijorăm pentru ea? Nu contează ce spune cutare! Dacă e stupid - e karma lui. Nu e necesar să-ţi faci karma rea din asta certandu-te cu el. Dacă cineva îţi face o neplăcere – e karma lui. Nu eşti obligat să-ţi faci şi tu karma rea.
De ce să-ţi pierzi somnul pentru acţiunile altora?
Ideea e să nu porţi cu tine greşelile altor oameni, să nu le duci în inima ta. Poţi să le ştergi cu buretele!
De ce oare sunt oamenii aşa de ataşaţi de gandurile şi acţiunile altora? Una dintre primele învăţături pe care el le-a prmit de la Ajahn Chah (învăţătorul său) a fost: „În viaţa din mănăstire să priveşti la tine 95% din timp iar la ceilalţi cel mult 5% din timp” Şi aceasta e un minunat MOD CORECT DE A PRIVI.
Aşa că, nu privi prea mult la ce gandesc, spun sau fac ceilalţi. Priveşte la ce faci tu. Şi vezi dacă tu poţi crea o lume mai paşnică, mai armonioasă. Prin înţelegerea a ce este responsabilitatea ta, karma ta.
Cand înţelegem cauza şi efectul, înţelegem regulile jocului, regulile vieţii.
Oamenii se întreabă: „de ce mi se întamplă mie lucrurile astea?!” Dar, cand foloseşti un pic de conştienţă, un pic de reflectare, un pic de claritate vezi de ce ţi se întamplă. Karma trecutului crează realitatea prezentă. Karma pe care o fac acum, modul în care reacţionez la aceste situaţii, este cum voi crea pacea sau tulburarea viitorului meu. Asta face ca ceea ce facem acum să fie cel mai important lucru. Prezentul e rezultatul unui proces cauză şi efect. Dar cum reacţionez acum e ceea ce-mi creează viitorul.

Povestea cu soldatul rănit la graniţă.
Un sătean, care frecventase ani la rand manăstirea la care era stareţ Ajahn Chah, s-a înrolat în armată şi repartizat pe graniţă, a fost rănit într-un schimb de focuri peste frontieră. Reîntors acasă a mers să-l întrebe pe Ajahn Chah „Ce karmă a făcut ca eu să fiu rănit?” La care întrebare Ajahn Chah în înţelepcinea sa – povesteşte Ajahn Brahm – a consultat adanca motivaţie karmică a faptelor şi i-a răspuns: „Pentru că te-ai înrolat în armată! În armată tu tragi în alţi soldaţi, iar alţi soldaţi trag în tine. Uneori ratezi, uneori nimereşti. Iar ceilalţi la fel: uneori ratează, iar alte ori nimeresc. Asta e tot.”

„De ce am aceste certuri teribile cu nevasta?” Pentru că te-ai însurat! Între doi oameni care trăiesc împreună vor fi întotdeauna fricţiuni.
Oricum ai fi, oamenii vor găsi ceva care să critice la tine. Asta e viaţa reală. Dar să nu gandeşti că e ceva rău că se întamplă aceste lucruri. Le poţi aştepta să se întample.
De exemplu nenumăratele cuvantări pe care le ţine el: e doar o chestiune de probabilitate că, uneori, va spune ceva care va ofensa pe cineva. Nu are ce să facă în acestă privinţă. Dar esenţialul e să nu permiţi ca ceva din ce spune el să te ofenseze. El spune că problema lui e că uneori spune glume stupide. Şi pentru aceste glume oamenii se simt ofensaţi şi rejectează întregul discurs.
Deci esenţial e să nu fii ofensat.
Iar dacă unii se supără pe tine, nu e nevoie să te simţi prost din cauza asta. Orice om va fi criticat pentru că a făcut o greşeală. Un minunat MOD CORECT DE A PRIVI este: „Este în regulă să faci greşeli!” Suntem fiinţe omeneşti – de asta suntem aici: ca să învăţăm.
Zice că, poate deoarece a fost profesor la şcoală şi a înţeles cum merge educaţia, adesea priveşte la viaţă din perspectiva unei experienţe educaţionale: suntem în această existenţă umană pentru a învăţa, pentru a creşte. Iar şcoala trebuie să permită elevilor să facă greşeli! Dacă nu fac greşeli la teste înseamnă că a fost prea uşor. Sau profesorul nu a ales nivelul potrivit pentru întrebări. Ideea e să testezi oamenii pentru ca să facă greşeli şi să înveţe, să crească. Din greşeli învăţăm, creştem şi devenim fiinţe omeneşti. Aşa că aşteaptă-te ca oamenii să facă greşeli. Ce lucru minunat este să-ţi permiţi să faci greşeli! Şi să nu te simţi prea rău în legătură cu asta!
Pentru că, în primul rand înseamnă că nu-ţi ascunzi greşelile. Nu te afli în negare. Spune că odată i-a întrebat pe cei din sală dacă e cineva acolo care e perfect. Şi unii au ridicat mana! E o dovadă de negare completă, de egoism şi aroganţă. Nimeni de pe lume nu e perfect! Uneori chiar şi Buddha făcea greşeli!
E un lucru minunat să vezi că poţi face greşeli. Şi că poţi să ierţi. Ce lucru minunat este iertarea! Şi dacă putem avea MODUL CORECT DE A PRIVI al iertării – înseamnă că recunoaştem că toată lumea învaţă. Putem recunoaşte că, se fac desigur greşeli, dar în acelaşi timp se întamplă şi alte lucruri minunate. Şi să nu permitem ca greşelile să ascundă lucrurile minunate care se întamplă.
Păstrăm totul în perspectivă ca în acea minunată poveste a celor două cărămizi puse greşit într-un zid. Nu dărîmăm un zid pentru două cărămizi puse greşit! În zid sunt şi 998 cărămizi puse bine!
Acesta e un bun exemplu de MOD CORECT DE A PRIVI. De ce e MODUL CORECT DE A PRIVI? Pentru că se focalizează cu adevărat asupra realităţii vieţii noastre. Înţelegem motivele pentru care cele două cărămizi au fost puse greşit:
1 : dacă zideşti o mie de cărămizi, există o mare probabilitate ca una sau două să fie puse greşit. Face parte din normal.
2 : putem ierta cele două cărămizi puse greşit pentru că putem vedea şi celelalte 998 cărămizi. Vedem viaţa adevărată. Avem controlul şi putem face asta! Putem accepta şi îmbrăţişa. Şi asta conduce la pace, conduce la iertare, la compasiune. E o minunată îmbrăţişare a vieţii aşa cum este.
De asta e MODUL CORECT DE A PRIVI: conduce la pace şi armonie în lume. Aceasta este legea karmei.
O altă importantă învăţătură din MODUL CORECT DE A PRIVI e renaşterea/reîncarnarea. E o învăţătură fundamentală: reîncarnarea – ai parte de încă o şansă. Dacă nu reuşeşti în această viaţă, nu te îngrijora! Mai încerci data viitoare. Ar fi ceva teribil să ai doar o şansă!
Pentru că, mulţi dintre voi de peste 40-50 de ani se întreabă: „Oare asta a fost tot?!” Deja ai trecut de jumătate, te cobori în jos. „Unde s-a dus tot?!”
Procesul de învăţare presupune prea mult de învăţat pentru a deveni o fiinţă umană completă, care înţelege natura vieţii şi care poate crea pace şi libertate în propria inimă. Nu e ceva ce poţi face într-o singură viaţă. E prea mult de înţeles.
Şi e un mod de a privi eliberator care-ţi dă o perspectivă mai largă. Mai multe şanse, mai mult timp, mai multă libertate pentru a creşte. Chiar şi această idee a renaşterii: poţi să începi din nou, poţi relua. Poate de data asta mai bine. Asta numim creştere. De asta iubeşte acestă învăţătură a reîncarnării – întotdeauna poţi să o iei de la început. Indiferent de cate ori dai greş, poţi să te ridici şi să încerci din nou. Cazi şi te ridici. Dacă nu renunţi, pană la urmă reuşeşti. Doar cei care renunţă nu reuşesc.

La fel cu reîncarnarea: ai o infinitate de şanse, nu renunţi niciodată. Continui mereu. Cand realizezi că ai cate şanse vrei, aceasta conduce la pace, la libertate.
La randul tău poţi să le acorzi la fel de multe şanse altor oameni. Nu contează de cate ori te-a înşelat o persoană, să ai din nou încredere în ea. E ca reîncarnarea – îi dai o altă şansă. Îţi acorzi ţie o altă şansă, copiilor tăi o altă şansă.
E un lucru minunat în privinţa iertării buddhiste: nu există nimic ce nu poţi să ierţi şi nu există un număr limitat de ori pentru a ierta. E ceva înălţător, idealist în această privinţă. Şi să nu-mi spuneţi că nu e practic! Pentru că este! Merge mult mai bine decat să ai resentimente, furie sau ură.
Povestea cu cei doi foşti prizonieri torturaţi în lagărul japonez.
La o reantalnire a foştilor prizonieri ai unui lagăr japonez din timpul războiului, unul din ei îl întreabă pe fostul său camarad de arme: „Ai reuşit să ierţi ce ne-au făcut japonezii?” „Niciodată! Umilinţa şi tortura la care am fost supuşi, înfometarea şi bătăile nu le voi uita şi nu le voi putea ierta!” „Mare păcat! Înseamnă că tu continui să fii tortuat şi umilit de cate ori îţi aduci aminte! Eu i-am iertat de mult!”
Pană cand nu ierţi, continui să fii acolo, torturat de ceea ce ţi s-a întamplat!
E un lucru minunat că în buddhism, se poate ierta deoarece înţelegem că fiecare dintre noi deţinem propria karma. Eu nu deţin karma torţionarului. Eu deţin doar karma mea. Şi dacă eu iert, eu deţin acea iertare şi libertatea care vine din ea. Eu deţin acea pace. Tu deţii ce ai făcut. Tu nu deţii ce au făcut alţi oameni.

Deci asta înţelegem prin MODUL CORECT DE A PRIVI – înţelegerea cauzei şi efectului. Unul dintre motivele importante pentru care veniţi în astfel de locuri în care ascultaţi dharma, e ca să înţelegeţi natura cauzei şi efectului. Ce trebuie să faceţi, atitudinea pe care o dezvoltaţi, modul în care gandiţi, chiar întregul cadru al vieţii. Înţelegeţi cauzele care produc aceste efecte minunate: pace, libertate şi fericire. Şi înţelegeţi cauzele pentru care nu trebuie să fiţi persoane cu toate diplomele, persoane cu bani mulţi, nu trebuie să fiţi o frumuseţe. Nu trebuie să aveţi nici unul dintre aceste lucruri pentru a fi fericiţi. Cauza fericirii este independentă de acele lucruri despre care mulţi oameni din lume cred că sunt necesare pentru pace şi fericire. Cauzele care determină aceste lucruri minunate pe care ţi le doreşti în viaţă - pacea şi fericirea - nu au nimic de a face cu ceea ce ai în exterior. Pentru a fi fericit, pentru a fi în pace şi pentru MODUL CORECT DE A PRIVI, cel care crează această pace şi fericire în viaţa ta e nevoie să vezi cum se petrec lucrurile în interiorul tău.
De aceea buddhismul se focalizează întotdeauna pe meditaţie: ca să vezi cu claritate cum lucrează mintea ta, să vezi cu adevărat cauzele şi efectul lor. Cum ajungi cu adevărat negativ. Iar negativitatea cauzează stresul, cauzează boala, cauzează moartea timpurie. Numai din cauza negativităţii pe care o porţi în minte pentru că nu poţi să laşi trecutul să plece, nu poţi ierta!
Poţi vedea de unde vine frustrarea: doar din exercitarea voinţei, din a fi obsedat de control. Devine foarte clar că, cu cat eşti mai obsedat de control, cu atat mai mult încerci să direcţionezi viaţa ta şi a celor din jurul tău. În final ajungi la frustrare, pentru că oamenii nu vor face lucrurile pe care se presupune că ar trebui să le facă. Şi lumea nu merge în direcţia în care ar trebui să meargă! Lucrurile nu se petrec niciodată aşa cum ar trebui! …
De ce ajungi frustrat? Din cauza aşteptărilor nerealiste. În esenţă datorită voinţei. Gandeşti că tu eşti la comanda vieţii tale şi a destinului tău. Cu cat eşti mai obsedat de control, cu atat mai rapid ajungi frustrat cand lumea nu merge conform cu programările şi planurile tale. Şi cu cat mai mult te frustrezi, cu atat mai multă furie aduni. Şi cu cat mai multă furie aduni, cu atat mai rapid mori.
Toate vin din a fi obsedat de control [vreau să fie aşa!].
Aşa că, unul din lucrurile minunate despre MODUL CORECT DE A PRIVI al buddhismului e înţelegerea de unde provine suferinţa: suferinţa provine din dorinţa nestăpanită. Avem „Cele 4 adevăruri nobile” – una dintre formele elementare de exemplificare a MODULUI CORECT DE A PRIVI. E un lucru mare ca, de fiecare dată cand ai o suferinţă în viaţa ta, să contemplezi de ce e aşa? Nu lua la bord suferinţa fără să-i investighezi cauza! Pune-ţi Marea întrebare „De ce (sufăr)?” [care e cauza suferinţei?]
Şi răspunsul e că „întotdeauna sufăr pentru că vreau ca lucrurile să fie alt fel de cum sunt.” Întotdeauna doresc să am succes în orice fac! Să ţin cele mai bune dharma talks … Să fiu întotdeauna cel mai… cel! E dorinţa nestăpanită.
Doreşti şi îţi dai seama că nu poţi fi cel mai bun din lume!
Şi e minunat să-ţi dai seama că, în final nu trebuie să fii cel mai bun în ceea ce faci, sau spui… Nu am nevoie să fiu cel mai bun meditator, nu am nevoie să fiu cel mai frumos, nu am nevoie să fiu cel care nu supără pe nimeni, nu am nevoie să fiu cel care spune glume şi întotdeauna toată lumea rade.
E aşa de bine să ai această libertate! E o libertate cauzată de a nu avea aşa de multe aşteptări, de a nu avea aşa de multe dorinţe, de a nu fi aşa de obsedat de control. Libertatea e adusă întotdeauna de înţelegerea - prin MODUL CORECT DE A PRIVI - că dorinţa nestăpanită cauzează suferinţa. Şi de minunatul MOD CORECT DE A PRIVI adus de înţelegerea annata.
Annata (non-sine) înseamnă „nu e un deţinător în interior”.
Tu nu-ţi deţii corpul, nu-ţi deţii nevasta, nu-ţi deţii soţul, nu-ţi deţii copii, nu-ţi deţii casa, maşina, sănătatea.
E un MOD CORECT DE A PRIVI minunat de eliberator. Pentru că dacă nu le deţii, nu ai nevoie să te îngrijorezi aşa de tare în privinţa lor.

De cate ori crezi că deţii ceva ai această idee falsă de responsabilitate, că tu eşti în control, că dacă lucrurile merg rău tu eşti responsabil. Aceasta se numeşte suferinţă.
MODUL CORECT DE A PRIVI te eliberează de această suferinţă, de această povară. Marea învăţătura annata este : „Tu nu deţii nimic! Orice despre care crezi că e al tău, va fi într-o zi separat de tine” E o mare învăţătură de la Buddha: „Tot ce e al meu, iubit şi plăcut, va fi într-o zi separat de mine.”
Şi, de fapt ce e al meu? Trupul de fapt nu e al meu. E doar un vehicul în care trebuie să trăiesc ataţia ani. Aşa că, atunci cand se îmbolnăveşte, nu am de ce să mă îngrijorez. E un corp, nu e corpul meu – nu e problema mea! Sau cand îmbătraneşti şi vei muri. E problema ta? Dacă copii tăi se căsătoresc cu persoane nepotrivite, e problema ta? E problema lor, ei şi-au ales partenerul!
Esenţa e aici că atunci cand deţinem lucruri, ne creem probleme. MODUL CORECT DE A PRIVI este să înţelegi cat de puţin deţii şi controlezi în această lume.
Cu siguranţă nu-ţi deţii reputaţia. Şi nu deţii comentariile şi opiniile celorlalţi – ei spun orice îşi doresc, fie că e adevărat sau nu. Nu-i poţi opri!
Cand înţelegi această frumoasă ne-deţinere – e una dintre componentele cele mai mari ale MODULUI CORECT DE A PRIVI – înseamnă că ai aceste lucruri, te îngrijeşti de ele, dar nu ceri prea mult de la ele.
Eşti ca un trecător. Te foloseşti de acest corp, precum te foloseşti de o casă închiriată sau de o cameră în care stai temporar într-o mare călătorie pe această planetă. Dar ştii că „nu e a mea”. Cand „nu e a mea”, nu mă ataşez de ea. Te bucuri şi apoi mergi mai departe. Sau dacă ai un partener în viaţă, te bucuri de compania sa cat timp sunteţi împreună. Dar cand se produce despărţirea – ceea ce e inevitabil, mai devreme sau mai tarziu – îi permiţi să plece. Nu e al tău. Nu îl poţi controla. Trebuie să-l laşi să plece. Şi non-ataşarea e a treia parte din MODUL CORECT DE A PRIVI.
Înţelegerea că totul este impermanent – lucrurile nu durează. E natura vieţii să fie aşa. Lucrurile vin şi pleacă. Şi treaba ta - cand înţelegi marea impermanenţă, instabilitatea vieţilor noastre - e ca atunci cand e momentul să te desparţi, să poţi să te desparţi şi să poţi să mergi mai departe purtat fiind de impermanenţă vieţii. Nu încerci să fii mereu tanăr. Te poţi bucura de varsta mijlocie, te poţi bucura şi de bătraneţe. Şi e o libertate minunată să nu te temi de a fi bătran. Să nu te temi să fii bolnav.
Mare parte din boală vine din a te teme de a fi bolnav. Teama crează tensiune. Iar tensiunea cauzează multe boli.
Aşadar, renunţă tot mai mult să controlezi, înţelegand că trebuie „să curgi” cu ridicarea şi căderea – care e impermanenţa! Oricum nu eşti tu cel care controlează viaţa! Şi întreaga suferinţă provine din controlul lucrurilor care de fapt nu sunt ale tale. Atunci cand nu ne agăţăm, cînd ne detaşăm din ce în ce mai mult, găsim libertatea. Şi această libertate o putem experimenta în meditaţia noastră, o putem experimenta în viaţa noastră. Libertatea care nu pune stăpanire. Libertatea care poate să asculte opiniile celorlalţi şi să se debaraseze de ele imediat. Care nu e niciodată ofensată. Jicnirile sunt doar cuvinte. Uneori ţi se spune „idiot”. Singurul motiv pentru care te simţi ofensat e pentru că începi să gandeşti că poate e adevărat! : )
Dar dacă realizezi de la început că nu e aşa, nu vei fi niciodată ofensat.
Cand nu ne agăţăm de cuvinte, le permitem să intre pe o ureche şi să iasă prin cealaltă. Dacă sunt cuvinte bune le putem păstra. Dacă sunt cuvinte rele le lăsăm pe toate să treacă. În loc să păstrăm cuvintele rele şi să le uităm pe cele bune. Putem să învăţăm chiar cum să nu ne agăţăm de viaţă. Şi cum să curgem cu impermanenţa ei, cu schimbarea ei permanentă. Să nu pretindem ceea ce viaţa nu ne poate da. Înţelegand procesul cauză-efect. Şi înţelegand că putem să dăm, şi să ne dăm, o altă şansă în fiecare zi. Putem înţelege renaşterea, karma, cauza şi efectul, impermanenţa, suferinţa şi non-self (inexistenţa celui care deţine). Şi prin aceasta ar trebui să ne deschidem o cale către pace, libertate şi armonie. Şi dacă se întamplă aşa, atunci e cu adevărat MODUL CORECT DE A PRIVI.
Dar dacă conduce la un sentiment de a fi iresponsabil, leneş, atunci duci detaşarea mult prea departe!

Pentru a înţelege ce e MODUL CORECT DE A PRIVI există domeniile tradiţionale ale MODULUI CORECT DE A PRIVI: karma, cauză şi efect, neţinerea în inima ta a karmei altor oameni – eşti responsabil numai de acţiunile tale. Aşa că poţi ierta, te poţi detaşa de faptele altor oameni. Responsabilitatea ta e ce faci tu! Karma ta.
Şi renaşterea – întotdeauna poţi să acorzi o nouă şansă altei persoane sau ţie însuţi. Înţelegerea cauzei şi efectului şi înţelegerea suferinţei: „cu cat controlezi mai mult, cu atat suferi mai mult.”
Şi cu cat mai mult înţelegi impermanenţa, cu atat mai mult poţi să curgi cu lucrurile.
Şi cu cat mai mult înţelegi că nu deţii lucruri, cu atat mai detaşat, mai liber poţi fi.
Şi acesta trebuie să fie MODUL CORECT DE A PRIVI pentru că conduce la pace, la armonie şi libertate.
Să fiţi paşnici, armonioşi şi liberi! Acum, mereu şi întotdeauna!
Eu mi-am făcut treaba – mai departe depinde de voi! : )

Alte articole din categorie:

Povestea cheii
Daca mergi la piata. (sau in agora) (sau in forum)
Un petic de hartie
Ultima poveste
Povestire zen
Povestea celor doi gospodari
Frica
Basculanta cu balegar
Construind inimi – nu săli de meditaţie
Fulgi de nea
MODUL CORECT DE A PRIVI (RIGHT VIEW)
Ghidul idiotului pentru liniştea minţii
Ataşarea
Cum să te porţi cu demonul
Gunoiul inflorit(c) 2002-2018 www.gnspy.org