Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaInvitatie la ... autocunoastere

. „A cunoaste pe altii este o mare stiinta, dar cunoasterea de sine este suprema stiinta” (Lao Dzi); „Gnothisauton - cunoaste-te pe tine insuti” (deviza de pe frontonul templului d ...
. „A cunoaste pe altii este o mare stiinta, dar cunoasterea de sine este suprema stiinta” (Lao Dzi); „Gnothisauton - cunoaste-te pe tine insuti” (deviza de pe frontonul templului din Delfi, insusita ca maxima capitala in viata de Socrate); „In Yoga, primul pas este autocunoasterea, ultimul cunoasterea prin autocunoastere” (Yoga Shastra)... Am reprodus, dragi prieteni, doar cateva dintre nenumaratele maxime izvorate din recunoasterea importantei vitale pe care o are pentru fiinta umana actul autocunoasterii. Iata de ce cand este vorba de Yoga, de reconstructia cea mai ampla, mai dificila si mai delicata, aceea a fiintei umane dereglate de impactul cu civilizatia moderna, de o proasta educatie sau de ignoranta egoismului, inca de la primul pas autocunoasterea se impune ca o lanterna in intuneric, al carei fascicul lumineaza nu numai drumul de parcurs, ci si alcatuirea noastra interioara, fizica, psihomorala si intelectuala. Putem astfel trasa din primul moment harta vie a posibilitatilor, calitatilor si defectelor proprii noua, imagine sincera a personalitatii noastre. Numita harta este VIE, caci Yoga ne modifica permanent, transformandu-ne, ameliorandu-ne ceea ce face ca datele noastre interioare sa se preschimbe necontenit, obligandu-ne la autocunoasterea continua! Cum asupra acestei teme voi reveni in preambulul tabletei viitoare, sa trecem acum la un procedeu simplu de autocunoastere, de autoperceptie corporala...

• Incepem prin efectuarea a 2-3 serii de Chatuspadakryia (actiunea patrupedului), respirand integral, eliminand tot aerul la expiratie si lasandu-l sa ne impregneze plenar la inspiratie; ne odihnim intre serii si la sfarsit.

• Ne ridicam apoi in picioare, lipim labele, gambele si coapsele si inchidem ochii. In intunericul cald, astfel obtinut, ne relaxam, multumindu-ne sa simtim corpul. Din primele secunde vom constata ca trupul, departe de a ramane nemiscat, incepe sa oscileze, uneori foarte evident, fie circular, fie pe directie liniara, oblic, inainte-inapoi sau dreapta-stanga. In aceasta prima faza, ramanem pasivi, inregistrand insa toate caracteristicile perturbatiilor, mai ales directia pe care ne dezechilibram. Dupa circa 2-3 minute ne intindem pe spate, odihnindu-ne.

• Revenim in picioare, lipindu-le pe toata lungimea lor ca mai inainte. Perfectionam exercitiul: incepem prin a sta cu ochii deschisi, notand ca perturbatiile sunt sensibil mai reduse (dar si perceptia propriului corp!). Dupa circa 1 minut inchidem ochii si „ne lasam prada” oscilatiilor. Observati insa ca senzatia trupului ne parvine parca mai clara, mai densa. Alternam astfel de 2-3 ori cate un minut, cu ochii cand deschisi, cand nu, dupa care ne odihnim din nou.

• In fine, ultima slefuire a procedeului: ramanem cu ochii permanent inchisi. Incepem, simtind cat mai acut trupul si lasand miscarile automate sa se manifeste cat mai libere si mai ample; daca ne pierdem echilibrul, departand picioarele, nu-i nimic: revenim linistiti la pozitia initiala. Dupa 12-15 respiratii incercam contrariul: relaxandu-ne cat mai bine, actionand cat mai fin, incercam sa „topim” zvacnirile, minimalizandu-le, incercand chiar sa le prevedem, sa le blocam din fata... Dupa alte 12-15 respiratii, revenim la starea de libera manifestare, s.a.m.d., alternam pe parcursul a 5 minute (dar terminand cu faza de dominare, de controlare prin relaxare si bunavointa a oscilatiilor!).

• Terminam cu o serie de respiratii in patruped si odihna cateva minute.

• Exercitiul prezentat, in afara valentelor de dezvoltare a perceptiei proprii, statice si dinamice, este veritabila meditatie-relaxare si meditatie-eliberare, care – practicata regulat – ofera concentrare, sensibilizare, interiorizare si mai ales echilibru integral! De care, sinceri sa fim, toti avem nevoie!Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org