Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaIntre noi si aer

articol de Mario Sorin Vasilescu


Tasnind din miezul chipului, piramida nazala – nasul, imortalizat intr-o celebra proza a lui Gogol – anunta parca prin chiar pozitie rolul complex si vital jucat in economia organismului. Ingrijirile ce i se cuvin decurg din insasi enumerarea multiplelor sale functii.

• Prea putin se ia in considerare rolul de paleta devianta, care nu lasa curentii de aer sa izbeasca in plin figura, imprastiindu-i spiralat in laturi. In anotimpuri cu temperaturi extreme sa procedam, deci, la protejarea epidermei nazale (implicit a vascularizatiei sale, intim legata de cea intracraniana) prin aplicarea, pe toata suprafata nasului, a catorva picaturi de tinctura de patlagina (planta lasata la macerat in alcool, diluat in putina apa).

• Deprindeti-va, si formati neaparat acest reflex si copiilor, de a respira numai pe nas, in orice situatie!

• Pe linia centrala a cefei, fiecare isi poate descoperi, in regiunea primelor doua vertebre cervicale (numite atlas si axis) punctul propriu de desfundare a narilor: sa facem rotatii ale capului in toate sensurile, repetand zilnic de mai multe ori si masajul zonei, profund, lent, terminand cu miscari de la vertebre spre lateral, rapide si superficiale.

• Nasul, poarta a aerului, antena olfactiva, captator bioenergetic (de aeroioni, de pilda), e un instrument de comunicare integral cu mediul ambiant. Pentru a-l utiliza eficace sa respiram cu flux nazal plenar, sa ne obisnuim chiar a mirosi aerul inspirat. O paranteza: aerul cel mai curat are la 10²² molecule de gaz circa un milion de particule solide – pulbere de roci, polen, cenusi minerale, saruri, particule organice, spori, praf meteoritic etc. – toate de mare complexitate chimica, fara a uita de vaporii de apa si aeroionii. Inspirand lent, mirosind, obligam fluxul sa umple complet narile, lasandu-se filtrat de perisorii mucoasei respiratorii, apoi sa urce, ciocnindu-se de mucoasa olfactiva. Se stimuleaza astfel emisferele cerebrale, rhinencefalul (activand functiile profunde ale organismului, inclusiv cea genezica, marind controlul vietii instinctuale si ponderea afectivitatii); se extrag si absorb atat de necesarii aeroioni negativi, binefacatori in mai toate procesele noastre vitale, de la armonizarea etajelor sistemului nervos si favorizarea functiilor viscerale, pana la traversarea peretelui celular, asigurand oxidarea intracelulara, impiedicand cancerizarea!

• Sa mai precizam ca intr-o respiratie banala se fixeaza doar 5-6% din aeroioni, pe cind in cea „mirosita” procentul urca la 30% si, dupa putin antrenament, la 60-70%.


Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org