Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaIncursiune in Yoga

Motto:
Yoga a fost creata de oameni pe Pamant si serveste pe Pamant oamenilor (Yoga Shastra).

Definitii:
1. Yogachittavrittinirodha - Yoga consta in suprimarea configurarilor (turbioanelor) substantei mentale

(Patanjali Maharishi, Yoga Sutra I,2)

2. Yoga reprezinta totalitatea eforturilor deliberate intreprinse de fiinta umana - prin mijloacele sale specifice - pentru a pastra sau recastiga contactul cu propria sa natura (concluzie rezumand acumularile traditiei)Prezentare generala:

Am putea spune ca primele forme de constiinta constau dintr-un amestec de revelatie si observatie empirica, nonargumentativa, in care fiecare stimul existential constientizat ducea la un raspuns pozitiv care se transforma la randul sau intr-un nou stimul.Dezvoltand nevoia de autocunoastere prin instrumentele observarii eliberate de interpretari subiective si ale constientizarii dezinteresate, yoga, din inceputurile sale pierdute undeva, in negura a 15 - 20 de milenii, a reusit sa ofere fiintei umane posibilitatea reala de a trai plenar o viata in care se parea ca omul nu are nici un cuvant de spus.

Evoluand intr-un permanent feedback cu realitatea, yoga a eliminat permanent devierile de la adevar, evitand exagerarile si gesturile inutile, devenind un important, bogat si precis bagaj de concepte si tehnici de autocunoastere din istoria umanitatii.In acelasi timp, yoga nu a avut niciodata pretentia de a se substitui religiei, ramanand permanent un instrument al trairii constiente si adaptandu-se flexibil la diferitele contexte socio-culturale si religioase, dea lungul istoriei.

Intruparea Verbului in persoana Mantuitorului Iisus Hristos a modificat, odata cu toatele datele lumii si rostul si directiile practicii yoga. Acest lucru
poate fi sesizat de orice practician onest si recunoscut de maestrii autentici, dar este adesea ignorat si scapa neperceptut, din pacate, de numerosii vanzatori de iluzii din zilele noastre. Exista o sumedenie de lideri "charismatici" ce fac din yoga locul punerii in scena a bunului plac si deviatiilor personale, amagind oamenii si privandu-i de ocazia de a trai integral in fiinta lor si in lume!Din numeroasele definitii date fenomenului, retinem doua pentru valoarea lor operationala:

"Yoga reprezinta totalitatea eforturilor intreprinse deliberat de fiinta umana - prin mijloacele sale specifice - pentru a pastra sau recastiga contactul cu ea insasi" (lucru extrem de important daca ne gandim la faptul ca printr-un proces de iluzionare, omul s-a fracturat, s-a descentrat rupandu-se in plan mental si indepartandu-se de el insusi, de semeni si de lumea inconjuratoare, situatie care se agraveaza continuu)

"Yoga este constientizarea unitatii absolute, dincolo de orice diferenta in timp si spatiu, a creatiei divine". Este un adevar redescoperit dupa mii de ani si de fizica moderna, un exemplu graitor fiind inecuatiile de nonlocalitate ale lui
Bell.


In general, se constata ca multi dintre practicieni, urmare a demersului de constientizare si de redescoperire a conditiei de integralitate a fiintei in contextul creatiei divine, se redeschid catre religie, trecand in mod firesc de la ateism la credinta si revalorizand religia in care s-au nascut si care le este intima.

Traditional se vorbeste de multe tipuri, curente si scoli de yoga :

- Hatha Yoga (reunirea contradictiilor complementare ale fiintei, gresit consderata mult timp drept yoga fizica, gimnastica, etc…, dar in realitate cea mai pura expresie a naturii energo - informationale a fiintei umane)
- Raja yoga (yoga meditatiei, dezvoltata in mai multe variante)
- Karma yoga (yoga actului pur, eliberat de orice fruct al faptului)
- Bhakti yoga (yoga devotiunii)
- Jnana yoga (yoga depasirii mentalului discursiv)
- Adhyatma yoga (yoga cautarii sinelui)
- Mantra yoga (yoga formularilor verbale)
- Nada yoga (yoga puterii sunetului interior)
- Yantra yoga (yoga puterii imaginii)
- Grupul yoga-surilor tantrice (culminand cu laya yoga si cu kundalini yoga)


In prezent exista numeroase variante moderne, unele valoroase altele pur mercantile, exemplu fiind ciupercaria otravita a sectelor pretins yoghine, miscari deviante cu nenumarate victime (multe irecuperabile), conduse de personaje controversate, multe amestecand dereglarile psihice cu intentia deliberata de frauda. Printre ei, unii sunt de notorietate publica: Michael Aivanhoff, Osho - alias Sree Rajneesh, Sri Mataji, Sai Baba etc. Poate fi semnalata si indepartarea totala de la yoga autentica si a asa numitei Yoga Fitness, forma tot mai agresiva si mai grava de degradare mercantila a acestei practici traditionale.

Am putea spune ca la origine exista o singura yoga integrala, Vak Yoga, celelalte variante - autentice - din lista prezentata, derivand, conform conceptiei yoghine, din aceasta si reprezentand margas-uri, altfel spus cai pe marele drum al yogai. Fiecare dintre aceste cai accentueaza si selecteaza diferite modalitati, aspecte ale practicii Yoga in functie de structura si necesitatile individului.Vak Yoga, Yoga Logosului, poate fi considerata cea mai veche yoga din lume, fiind, in fapt, o proto yoga (cu o vechime de minim 15 - 20.000 de ani).
Consideram ca ea a reprezentat "detonatorul" de acum 4-5 mii de ani al yogai in India, unde a ajuns pe calea marilor, impulsionand si sinergizand diferitele tendinte aborigene.


Stiati ca...

... prima imagine a unor pozitii din yoga (cobra regala si scropionul) se gaseste pictat pe peretele grotei Addaura de la poalele lui Monte Pellegrino, in Sicilia si sunt vechi de 14.000 de ani ? Bine, pe atunci nu e numeau nici yoga, nici asane si imitatia animalelor si insectelor primejdioase servea la crearea unei empatii, a unei aliante care sa le confere oamenilor unele din calitatile acestora dar mai ales sa-i imunizeze contra posibileleor atacuri.

... prima imagine a unui om meditand este celebrul nostru ganditor de la Hamangia, apartinand culturii cucuteni si dateaza de aproape 7.000 de ani ?

... iar cea dintai imagine yoghina indiana, veche de cel putin 3.000 de ani, este aceea descoperita de sir John Marshall la Mohenjo-daro, cetatea moarta de pe valea Hinducusului, infatisandu-l pe Shiva Pasupathi ca print al fiarelor ?

... desi toata lumea considera yoga ca un produs indian, ea este de fapt un fenomen universal, mai vechi decat picturile neolitice de la Altamira, Lascaux sau Trois - Freres, si prezent in toate culturile aborigene ale lumii ?! daca ii spunem si azi yoga este din respectul pentru cercetarile si munca extraordinara depusa de yoghinii indiei, tara in care conceptele si practicile acestea s-au dezvoltat mai mult ca oriunde ?

...cea mai veche proto-yoga din lume, aparuta se pare aproape simultan orinde exista constiinte umane in acea perioada de copilarie a omenirii, s-a pastrat pana azi si se numeste Vak - Yoga, Yoga Logosului, care contine gramaticile primare ale oricarei manifestari fizice sau psihomentale ?

... la noi, geto - dacii au avut propria lor forma milenara de yoga, practicata de calugarii lui Zamolxe si Deceneu, structurata printre altele si in jurul dansului calusarilor, dans initatic de trecere la maturitate ? Tanarul practica pe perioada unui post de 40 de zile , dintre care ultimele 12 de post negru o serie de posturi inverse, identice cu cele din yoga indiana, tehnici respiratorii cu incantatii asemanatoare mantras-urilor clasice si meditatii.

... cucerind Dacia, Traian a avut printre prioritati distrugerea respectivilor calugari, din teama pentru puterile lor si pentru extraordinarul prestigiu de care se bucurau, putand oricand sa reanime lupta de eliberare ?

... exista in fiinta umana cel putin 16 - 17 corpuri subtile, cel descris de yoga si consituit din nadis si chakras-uri fiind doar unul din ele ?

... s-au identificat in yoga clasica peste 8.400 de posturi (asanas), peste 7.200 de procedee respiratorii si peste 50.000 ( !) de tipuri de concentrare si de meditatie ? ceea ce inseamna ca practic se poate construi un program pentru structura si nevoile oricarei fiinte de pe lume ?

... ca exista aproape 100.000.000 de practicieni pe glob ?
Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org