Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaIncalcarea dreptului la marca Uniunii Europene de Yoga

Din partea consilierului juridic al Uniunii Europene de Yoga (avocat dr. Jules-Marc Baudel) am primit un document prin care este semnalata folosirea nepermisa a ...

Din partea consilierului juridic al Uniunii Europene de Yoga (avocat dr. Jules-Marc Baudel) am primit un document prin care este semnalata folosirea nepermisa a siglei, logo-ului si imaginilor unor membri marcanti ai Uniunii Europene de Yoga pe site-ul Federatiei Internationale de Yoga


Uniunea Europeana de Yoga precizeaza ca nu apartine
in nici un fel Federatiei Internationale de Yoga,
nici ca membru onorific, nici ca membru plin.
Prin urmare, Uniunea Europeana de Yoga solicita FIY sa elimine din materialele sale de prezentare numele, logo-ul si sigla UEY.


Aceste precizari sunt necesare in contextul in care o cautare pe google a UEY (Union Europeenne de Yoga sau European Union of Yoga) conduce la o pagina web realizata si postata de… Federatia Internationala de Yoga, alta decat pagina autentica a Uniunii Europene de Yoga. Pe aceasta pagina, insemnele UEY sunt alaturate fara autorizare siglei Federatiei Internationale de Yoga, iar sub sigla UEY se specifica “membru onorific al Federatiei Internationale de Yoga”, desi UEY nu apartine acestei organizatii. http://fiy.yoganet.org/euy.html


scrisoarea originala in limba engleza


       Anexa art. 3

Zinal 2006


UNIUNEA EUROPEANA de YOGA


Asociatie inregistrata conform legii franceze din1 iulie 1901

Sediu administrativ : 29, En Gérardrie, B. 4000 Liège, Belgium


Paris, 26 iulie, 2006


Stimate domnule Fernando Estevez- Grirego,


     Va scriu in calitatea mea de membru al Biroului “Uniunii Europene de Yoga” si de consilier juridic. Am fost numit vicepresedinte al acestei organizatii la solicitarea lui Gerard Blitz, sub presedintia lui Raoul Lenz. In calitate de avocat sunt responsabil de toate aspectele juridice care privesc Uniunea Europeana de Yoga.


     Uniunea Europeana de Yoga este o organizatie nonprofit, inregistrata in Gap, (Hautes Alpes, France) si sediul sau administrativ se afla la urmatoarea adresa: 29, En Gerardrie, B 4000 Liege, Belgium. Uniunea Europeana de Yoga este inregistrata sub legea franceza si este condusa de un Birou de cinci membri, sub supervizarea unui comitet executiv, reprezentand fiecare federatie nationala de yoga care este membra a Uniunii.


     De mai bine de 30 de ani Uniunea Europeana de Yoga organizeaza un congres la Zinal, Elvetia, care constituie o referinta pentru toti cei care practica cu seriozitate yoga in Europa. Ea a stabilit un cod de conduita pentru profesorii de Yoga. In plus, Uniunea Europeana de Yoga intretine o comisie educationala care se preocupa de fiecare aspect al practicii Yoga in Europa. Mai mult, Uniunea Europeana de Yoga a stabilit un program de formare pentru profesorii de yoga, destul de imperativ. Uniunea Europeana de Yoga acorda recunoasterea sa oficiala scolilor care solicita si care apartin federatiilor nationale membre, dupa ce verifica respectarea de catre acestea a programului.


     Pentru toate aceste motive, Uniunea Europeana de Yoga este foarte precauta in legatura cu permiterea utilizarii de catre oricine a numelui sãu, a logo-ului sãu si, in general, a prestigiului si reputatiei sale, iar eu raspund de controlul si prevenirea utilizarii neautorizate a acestora.


     Vizitand diferite site-uri si, in special site-ul: “ fiy.yoganet.org”, observ ca dumneavoastra sunteti personal conducatorul si presedintele “Federatiei Internationale de Yoga, Comunitatea Mondiala de Yoga”. Nu am putut gasi adresa acestei organizatii si nici tara in care-si are birourile. Nimic nu indica faptul ca ar fi un organism inregistrat, cu legi proprii si cu statut si nu pot gasi nici o indiciu din care sa aflu cine raspunde de aceasta organizatie si cine sunt conducatorii si personalul sau de executie. Chiar ma intreb daca Federatia Internationala de Yoga este intr-adevar o entitate juridica sau daca este doar un fel de constructie auto-creata existand doar pe hartie. De aceea, imi iau libertatea sa va scriu direct, presupunand ca dumneavoastra sunteti responsabil pentru Federatia Internationala de Yoga.


Navigand pe diferitele site-uri ale Federatiei Internationale de Yoga, se poate vedea ca faceti anunturi prin care pretindeti ca Uniunea Europeana de Yoga este membru onorific al organizatiei dumneavoastra. Noi nu am cerut niciodata o astfel de apartenenta si, asa cum v-am explicat, nu putem accepta ca cineva strain de Uniunea Europeana de Yoga sa-si faca publicitate prin numele nostru si sa pretinda ca suntem membru, in timp ce adevarul este ca noi nu figuram acolo, nici macar ca membru onorific.


In plus, suntem surprinsi sa aflam ca faceti referire la Gerard Blitz, care a fost unul dintre principalii fondatori ai Uniunii Europene de Yoga. Odata mai mult, nu putem accepta declaratiile false, care constau in utilizarea pentru propria dumneavoastra publicitate a pozei si numelui acestei persoane eminente care, pentru noi, este de referinta.


Mai mult, “Union Européenne de Yoga”, “European Union of Yoga” si logo-ul lor sunt marci comerciale inregistrate si nimeni nu le poate utiliza sau imita fara permisiune prealabila. Cu toate acestea, trebuie sa luam nota de faptul ca dumneavoastra copiati aceasta marca comerciala fara nici o autorizatie; aceste fapte constituie o incalcare a dreptului la marca. In plus, indrazniti ca pe site-ul dumneavoastra sa reproduceti exact logo-ul nostru, programele si numele membrilor nostri, cu poza lui Gerard Blitz, si sa asociati toate acestea cu propria dumneavoastra organizatie, prezentandu-ne ca pe unul dintre membrii acesteia. Acest lucru este total inacceptabil.


In cele din urma, Federatia Internationala de Yoga a fost un participant activ la crearea unei “Federatii Europene de Yoga”, promovate sub auspiciile sale. Aceasta noua federatie europeana a tinut un congres in Bucuresti, in Octombrie 2005, in timp ce, cu cateva saptamani inainte Uniunea Europeana de Yoga isi intrunise adunarea generala in acelasi oras. MISA, un membru roman al Federatiei Europene de Yoga, care a gazduit acest congres si a relatat evenimentul, a scris pe site-ul sau ca “Uniunea Europeana de Yoga” face nota discordanta printre celelalte organizatii de yoga. Un al doilea congres este programat fie in Salamanca, fie in Lisabona in Octombrie 2006. Bineinteles, Federatia Europeana de Yoga s-a infiintat fara nici o informare, nota sau invitatie adresata uniunii noastre si scopul sau evident este de a ne concura.


Veti intelege, asadar, ca politica noastra stricta privind utilizarea numelui, logo-ului si prestigiului nostru, precum si faptul ca nu acceptam acest beneficiu al tertei parti din reputatia si patronajul nostru fara autorizarea noastra prealabila, precum si incalcarea acestei reglementari de catre Federatia Internationala de Yoga ne determina sa cerem ca orice referinta la organizatia noastra sa fie stearsa din toate anunturile, documentatia si literatura dumneavoastra publicitara, de pe site-ul dumneavoastra sau din orice alt loc.


Mai specific, cerem, cu amabilitate, dar ferm, ca Federatia Internationala de Yoga si organismele sale afiliate sa inceteze: 1) sa scrie si sa pretinda ca Uniunea Europeana de Yoga este membru de onoare al Federatiei Internationale de Yoga 2) sa reproduca sau imite, in orice fel, logo-ul, numele si documentele scrise ale Uniunii Europene de Yoga (sau European Union of Yoga ) 3) sa falsifice informatiile despre organizatia noastra, prin comentarii sau anunturi al caror scop este de a beneficia de reputatia noastra.


Sunt sigur ca veti fi de acord ca stoparea acestor incalcari este cel mai bun mod de a mentine o relatie amiabila cu dumneavoastra si cu federatia dumneavoastra. Am aprecia daca ne-ati transmite in scris acordul dumneavoastra fata de continutul acestei scrisori. Pentru facilitarea implementarii solicitarii noastre avem in vedere, de asemenea, contactarea administratorului site-ului dumneavoastra, pentru a-l informa in legatura cu solicitarea noastra, daca nu preferati s-o faceti dumneavoastra.


Va multumim pentru luarea in considerare a continutului acestei scrisori. Astept raspunsul dumneavoastra la adresa urmatoare:


Jules-Marc Baudel, Avocat Honoraire, Legal Adviser of Union Européenne de Yoga, 13 rue de Siam, 75116 Paris - Tel. 331.45.04. 80.76


e-mail adress : Jmbaudel@aol;com


Cu stima,


In numele Uniunii Europene de Yoga


     Jules-Marc Baudel


Avocat Honoraire


Docteur en Droit


Master of Comparative Law (University of Chicago )


Diplômé de l’Institut d’Etudes Politiques de Paris


Ancien membre du Conseil de l’Ordre des Avocats de ParisAlte articole din categorie:

Cursuri de Yoga la Bucuresti in 2020-2021
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2019-2020
Moieciu 2019 - Tematica
Contributia 2% 2019
Cursul de Yoga pt. anul I - Tematica anului 2018-2019
Tabara de Yoga de la Moieciu - 2018: "Inceputuri..."
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2017-2018
Moieciu 2017 - Cat costa, cum ajung, program, cazare, ce sa imi iau cu mine
Yoga in Bucuresti - programul cursurilor pt. 2016-2017
Moeciu 2016 in plina desfasurare
Moieciu 2016 - Program
Tabara de vara de la MOIECIU: 24 - 31 iulie 2016 - Yoga si inima
Dalles miercuri, 22 iunie 2016 - Iubirea si regasirea sensului vietii
Ziua Internationala a Yogai - editia 2016
Dalles miercuri, 18 mai 2016, Acceptarea bolilor si regasirea sensului vietii, invitat Dan Mircea Farcas(c) 2002-2018 www.gnspy.org