Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaGhidul idiotului pentru liniştea minţii

Ghidul idiotului pentru liniştea minţii

Cei mai mulţi australieni au o mică grădină în jurul casei, însă foarte puţini dintre ei ştiu cum să-şi afle liniştea în grădina lor. Pentru ceilalţi, grădina este doar un alt loc de muncă. Aşa că îi încurajez pe cei care au grădină să-i sporească frumuseţea avand grijă de ea, şi să-şi hrănească inima folosind o tehnică extrem de specială: doar să stea liniştiţi în grădină, bucurandu-se de darurile naturii.

Auzind aceasta primul tip de idiot crede că e o idee „super tare”. Aşa că decide să facă toată treaba la început şi apoi îşi va permite să aibă cateva momente de pace în grădina lui. Pentru că peluza are nevoie să fie tunsă, florile trebuie udate, frunzele trebuie adunate cu grebla, tufişurile trebuie scurtate, aleea trebuie măturată. Desigur, îi ia tot timpul liber de care dispune ca să îndeplinească doar o mică parte din aceste „mici ajustări”. Şi munca nu se termină niciodată, aşa că nu are niciodată cateva minute de linişte şi pace. Aţi observat vreodată că în cultura vestică, singurii oameni care se odihnesc în pace se află în cimitir?

Al doilea tip de idiot crede că e mult mai isteţ decat primul. Nu se atinge de greblă, foarfece sau stropitoare. El se aşază la măsuţa din grădină pentru a savura o revistă, din cele cu pagini lucioase şi fotografii din locuri exotice. Însă el se bucură de revistă, nicidecum nu îşi găseşte liniştea în grădină.

Al treilea tip de idiot lasă deoparte uneltele, revistele, ziarele şi radioul, şi se aşeză liniştit în grădină – pentru vreo două secunde! Apoi începe să gandescă: „Peluza chiar că trebuie tunsă! Şi neapărat să nu uit să scurtez tufişul acela! Dacă nu ud stratul de flori, sigur îl pierd! Uite, acolo ar veni bine o statuetă - sau nu - un pitic? Sigur! Am să comand pe net.” Ceea ce face e să se bucure de gandire şi de planificare. Nu există linişte a minţii în aşa ceva.

Grădinarul isteţ gandeşte astfel: „Am lucrat îndeajuns, acum e vremea să mă bucur de fructele muncii mele, să fiu liniştit. Chiar dacă peluza mai trebuie tunsă, frunzele trebuie greblate, şi toate celelalte care mai sunt de făcut, NU ACUM!” Astfel, găseşte înţelepciunea de a se bucura de grădină chiar şi cand nu e perfectă.

Poate că, în spatele unuia dintre tufişuri se află ascuns un bătran călugăr japonez gata să iasă şi să-ţi spună că, aşa neîngrijită cum îţi pare, grădina ta este perfectă. Întradevăr, dacă priveşti la munca pe care ai depus-o în loc să-ţi concentrezi întreaga atenţie asupra muncii care mai rămane de făcut, ai putea înţelege că ce ai făcut este finalizat. Dar, dacă îţi concentrezi atenţia exclusiv asupra greşelilor, asupra lucrurilor care trebuie puse la punct, nu îţi vei afla liniştea.

Grădinarul inteligent se bucură de cele cincisprezece minute de linişte şi pace în imperfecţiunea perfectă a naturii, fără să gandescă, fără să planifice şi fără să se simtă vinovat. Noi toţi merităm să luăm o pauză şi să avem parte de puţină linişte; la fel şi cei din jur merită pacea pe care o au atunci cand noi nu le stăm în cale! Apoi, după ce am avut cele cincisprezece minute de pace salvatoare, ne putem continua munca în grădină.

Cand înţelegem cum să găsim o astfel de linişte în grădina noastră, vom şti cum să găsim pacea oricand şi oriunde. În special, vom şti cum să ne găsim liniştea în grădina inimii noastre, chiar şi cand – prea adesea – vom crede că e aşa o harababură, şi sunt atatea de făcut.

Opening the Door of Your Heart
And Other Buddhist Tales of Happiness
Ajahn Brahm
http://www.wisdom-books.com/ProductExtract.asp?PID=14055


Alte articole din categorie:

Povestea cheii
Daca mergi la piata. (sau in agora) (sau in forum)
Un petic de hartie
Ultima poveste
Povestire zen
Povestea celor doi gospodari
Frica
Basculanta cu balegar
Construind inimi – nu săli de meditaţie
Fulgi de nea
MODUL CORECT DE A PRIVI (RIGHT VIEW)
Ghidul idiotului pentru liniştea minţii
Ataşarea
Cum să te porţi cu demonul
Gunoiul inflorit(c) 2002-2018 www.gnspy.org