Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaFulgi de nea

Ajahn Chah avea obiceiul ca, tinand în mană un pahar, să întrebe:
- Puteti vedea crăpătura din sticla paharului?
Prima dată cand a auzit întrebarea, Ajahn Brahm (care pe atunci era un simplu călugăr) s-a gandit „Nu văd nici urmă de crăpătură! Poate că Ajahn Chah ar trebui să-şi schimbe ochelarii!”
Dar Ajahn Chah a continuat:
- O puteti vedea? E o crăpătură microscopică!
Si a continuat:
- E acolo! Pentru că, într-o zi, cineva va scăpa acest pahar. Sau îl va lovi. Si acea crăpătură se va ivi, iar paharul se va sparge în cioburi! Aceasta e natura sticlei – e impermanentă. E minunat să stii că în sticlă există o crăpătură. Pentru că, dacă paharul ar fi din plastic, ai putea să-l scapi, să-l arunci sau să-l lovesti - n-ar mai fi nevoie să fii grijuliu. Pentru că e incasabil!
Dar, pentru că e fragil si se poate sparge oricand, trebuie să avem grijă cum ne purtăm cu el, să-l spălăm cu grijă si să-l punem într-un loc sigur. Pentru că e fragil.”
La fel e cu multe lucruri din viată, cum ar fi relatiile dintre voi. Indiferent cat de minunată e relatia dintre voi – există o fisură acolo! Pentru că acea fisură există, stii că într-o zi relatia se va rupe prin separare, divort sau moarte. În final veti fi separati.
Pentru că există acea fisură, pentru că relatia e fragilă, trebuie să ai grijă! Să pui energie, efort si grijă în timpul petrecut împreună.
Stiti de ce se destramă relatiile? Pentru că le considerăm „incasabile”. Credem că vor dura pentru totdeauna, că sunt precum acel pahar de plastic cu care poti face orice!
Dar, cand îti amintesti că relatia e fragilă, cand stii că se va termina într-o zi, atunci ai grijă. Cei apropiati, familia, prietenii nu vor fi mereu alături de tine. De aceea trebuie să ai grijă! Dacă e ceva ce vrei să spui cuiva, nu astepta – spune acum ce ai de spus! Pentru că vine vremea cănd acestia nu vor mai fi langă tine si nu vei mai avea cum să le spui cat ai tinut la ei, nu vei mai putea să-ti ceri iertare sau să-i ierti. Pentru că nu mai e posibil.
Asa că, în vremurile bune ale vietii, cand suntem sănătosi, cand ne merge bine, cand suntem fericiti, să ne amintim că toate acestea sunt fragile, se pot sparge sau destrăma, si de aceea să ne punem energia în a avea grijă de tot ceea ce facem în viată. Pentru că zilele vietii noastre sunt precum fulgii de zăpadă care cad peste apa unui rau.

Dhamma Audio - Ajahn Brahm
2009-12-04
This Too Will Pass
http://www.bswa.org
Traducere-Nelu Onofrei

Alte articole din categorie:

Povestea cheii
Daca mergi la piata. (sau in agora) (sau in forum)
Un petic de hartie
Ultima poveste
Povestire zen
Povestea celor doi gospodari
Frica
Basculanta cu balegar
Construind inimi – nu săli de meditaţie
Fulgi de nea
MODUL CORECT DE A PRIVI (RIGHT VIEW)
Ghidul idiotului pentru liniştea minţii
Ataşarea
Cum să te porţi cu demonul
Gunoiul inflorit(c) 2002-2018 www.gnspy.org