Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaIntroducere in egonica (1)

Numele stiintific oficial: EGONIQUE (L’EGONIQUE, THE EGONIQUE)

Cuvinte cheie

ego; conştientizare; identificare; limită; întalnirea cu limitaTermenul de egonică a fost creat în 1979 (Vasilescu, M. S.) şi folosit pentru prima dată în mod oficial într-o comunicare ţinută la al doilea simpozion naţional de biologie de la Sangeorz - Romania (“Egonica – ştiinţa ego-ului”, Vasilescu, M. S., 1981), iar in strainatate in cadrul Atelierelor / Conferinta
tinute la Fribourg, 1996


Desemnează atat o viziune integrală asupra ego-ului uman în relaţia sa cu restul fiinţei, cat şi un ansamblu de tehnici prin care îl putem accesa, redesena corect, folosi şi comunica cu el, pană la a-i putea folosi deliberat capacităţile.


Să nu uităm, de exemplu, că în ansamblul personalităţii noastre, ego-ul este singura componentă care dispune de posibilitatea de a alege pe cine să asculte din lumea noastră interioară / şi cand, ceea ce orientează acţiunile şi comportamentul nostru.


Egonica permite deci travaliul pe propriul ego şi, implicit, pe modul nostru de a fi şi de a acţiona.

Ea poate fi şi un mod accesibil de abordare a conceptelor şi practicii yoga, precum şi a diferitelor şcoli de optimizare umană şi, în general, s-a demonstrat a fi o poartă de intrare în cunoaşterea de sine.

• Aparent apare o contradicţie cu tradiţia care postulează că ego-ul ca atare nu există, fiind o iluzie apărută în procesul de individuaţie. Realitatea este că ego-ul există şi nu există, în funcţie de ceea ce înţelegem şi discutăm noi ca fiind ego.


• Apare de aici o concepţie eronată şi “eronantă”, care face confuzia dintre ego şi egoism. În realitate, egoismul este falsa noastră idee despre ego, iluzia pe care ne-o facem despre acesta.


• Altfel spus, egoismul este patologia, este maladia ego-ului, nu starea sa naturală.


• În practică, egonica este şi ştiinţa identificării a ceea ce este real / ireal în ego şi, implicit, a dizolvării ego-ului, dar nu la modul distructiv, ci exact prin identificarea naturii sale, prin eliminarea imaginii false de care aminteam, a senzaţiei de consistenţă şi atributelor cu care investim imaginea ego-ului.


• Mai putem spune că în realitate, ego-ul există, dar este cu totul altceva decat ne închipuim noi. Iar egonica este tocmai drumul de la imaginea falsă la cea reală a ego-ului.


• Avantajul egonicii este că tot acest proces care face din identificarea ego-ului însăşi terapia sa şi a relaţiei lui cu conştiinţa noastră, nu este de natură teoretică, ci se desfăşoară în însăşi fiinţa celui ce se caută, exerciţiile specifice osmozand cu viaţa de toate zilele.


• Egonica este o disciplină vie, ca şi fiinţa noastră, şi, dincolo de anumite cristalizări, şi ele în permanentă clarificare, ea se află în permanentă dezvoltare, structurare şi îmbogăţire.


• Instrumentul practic al egonicii este întalnirea cu limita, ca idee, şi cu limitele omului pe diferite planuri ale sale.


• Pană la acest moment, s-au conturat, teoretic şi practic, 3 zone funcţionale unde travaliul pe limite poate conştientiza harta limitelor ego-ului şi diferenţele dintre ce ştim şi credem că ştim despre noi şi ceea ce suntem cu adevărat.Acestea sunt:


- amplitudinea excursiei musculo – articulare (libertatea segmentară şi micro segmentară)

- funcţia respiratorie (libertatea respiratorie)

- continuitatea în concentrare & acţiuni (libertatea gandirii şi actiunii)

• (*)• Testarea pe diferite planuri a limitelor se consituie totodată în debutul “vindecării limitelor” (terapia aprecierii eronate a realităţii ego-ului şi a realităţii în general)• există o relaţie intimă între harta, dinamica şi exerciţiile de cartografiere ale ego-ului şi:


- componentele structurale şi dinamice din Akshara Yantra (Akshara Yantra este paradigma esenţială din Vak Yoga; Vak Yoga este cea mai veche formă de yoga cunoscută, o protoyoga datand de cca. 16.000 de ani, apărută se pare în mod sincron în zonele populate pe atunci ale lumii; numele sanskrit i-a fost dat mult după sosirea în India, pe calea mării, a unei forme foarte bine structurate, acum cca. 5-6.000 de ani)


- elementele de bază ale teoriei comunicării, cum ar fi cele 4 verbe ale comunicării (a cere, a da, a primi, a refuza), etc.

- datele esenţiale ale osteopatiei, terapiei craniosacrale, liberării somato-emoţionale, etc.
- gradul de acceptare a realităţii şi al integrării diferenţei dintre ce credem / dorim şi ceea ce este în realitate şamd• O caracteristică aparte a egonicii este maniera de conceptualizare şi relaţionare cu limita.

• Limita este, pe măsură ce evoluăm în percepţia, înţelegerea şi abordarea sa:


=> o graniţă fluctuantă şi multistratificată (de “catifea”)
=> o protecţie contra exagerărilor de diferite tipuri
=> un palier de odihnă momentană
=> aspectul concret al “deşerturilor interioare” necesar a fi traversate
=> un instrument de măsurare a capacităţii noastre de înţelegere şi de acţiune
=> un instrument de măsurare a gradului nostru de acceptare a realităţii (inclusiv a propriei fiinţe)
=> un punct de reper al relaţiei trecut < > prezent < > viitor (inclusiv al momentului cand “a venit timpul” pentru o anume acţiune sau realizare, dar şi o rezervă pentru viitor)
=> un prag şi un pasaj iniţiatic legat de înţelegerea realităţii
=> un suport, o treaptă în depăşirea a însăşi respectivei limite (capacitatea de autodizolvare a limitei, starea de sacrificiu a limitei, limita drept indicator al direcţiei de autodepăşire a fiinţei, al capacităţii de înţelegere, acceptare şi integrare a realităţii şi în realitate)
=> un partener / consilier interior
=> conştientizată şi just înţeleasă devine o componentă vie a fiinţei şi a evoluţiei sale(*)

(*) Dezvoltarea conceptelor se va face intr-un material in curs de preparare, iar punerea in practica se desfasoara in cadrul cursurilor GNSPYAlte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practică improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org