Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaCursuri de Yoga in Bucuresti - GNSPY

Dragi Colegi,
Cursurile GNSPY pentru membrii sai si pentru publicul larg se reiau maine 10 octombrie 2018 la sala din T-Center, Strada Lanariei nr 93-95, parter (accesibila prin curtea interioara a cladirii, in partea stanga a acesteia cum va uitati la cladire), dupa acelasi program ca si anul trecut:


Anul I
2 sedinte pe saptamana:
Marti: 9:00-11:00 sau 18:30 -20:30 - tema: Ecuatia abdomen-coloana si solutiile respiratiei
si
Joi: 9:00-11:00 sau 18:30 - 20:00 - tema: Ritmurile Vietii. Ritmurile Fiintei


Anii mari:
Luni: 18:30 - 20:00 sau marti 9:00 - 11:00 - tema: Bazele Procesului meditativ
si
Joi: 9:00 - 11:00 sau 18:30 - 20:00 - tema: Ritmurile Vietii. Ritmurile Fiintei


Va prezentam mai jos mai detaliat temele pe care vi le propunem spre aprofundare anul acesta de studiu:
Anul 1 (marti dimineata sau seara):
Tema: Ecuatia abdomen-coloana. Solutiile respiratiei

 • coloana vertebrala, axul esential al fiintei
 • sanatatea coloanei - intre informatie corecta, biomecanica si caracter
 • articulatiile - fluiditatea comunicarii
 • deblocare - mladiere - tonifiere
 • ascultare - re-sensibilizare - corectare
 • gradarea bine temperata
 • gramatici generative articulare
 • de la suflu la suflet - respiratia ca resursa corectoare
 • prefata la demersul concentrativ - coerenta si relaxare
 • simtirea vindecatoare: atentie, re-sensibilizare, fluidizare
 • spatii perceptive
 • a fi cu ceea ce este
 • a fi bine in pielea mea - la propriu si la figurat
Toti anii de studiu reuniti (Joi dimineata sau seara)
Tema: Ritmurile vietii. Ritmurile fiintei
Ființa umana este o rezultanta a interrelațiilor intre ritmurile interioare și exterioare, de la cele atomice, celulare, tisulare și organice la cele sistemice, psihoafective, comportamentale și sociale, de la cele ale vieții de zi cu zi pana la marile ritmuri cosmice. Toate generand și susținand procesele vitale și fiind legate in modul cel mai direct de starea de sanatate sau boala.

Ignorand nevoile reale ale ființei, ne indepartam de ritmurile naturale și traim tot mai acut consecințele acestei rupturi: tulburari de somn sau de ritm cardiac, oxigenare insuficienta printr-o respirație superficiala, probleme digestive, oboseala cronica mergand pana la epuizare, dureri de cap, contracturi musculare care ne crispeaza postura și ne rigidizeaza mișcarile, tensiuni și bruște izbucniri emoționale, dificultați de concentrare, randament scazut și lista poate continua, mergand pana la un sentiment mai difuz sau mai acut de neimplinire sau de ratare a ceva neștiut, dar esențial pentru insuși rostul existenței noastre.

În acest an ne oferim timp sa prindem din urma ritmul propriei noastre vieți, sa ne ascultam inima (la propriu și la figurat), sa ne regasim suflul, invațand de la magistralul dirijor al ritmurilor care este respirația noastra. Descoperim cum putem sa alternam adecvat efortul și relaxarea, staticul și dinamicul. Exploram ritmurile proprii și raporturile juste cu ritmurile naturale (zi/noapte, saptamanale, lunare, sezoniere, anuale etc.) și artificiale ale lumii in care traim.

Și mai ales, invațam sa percepem, sa intram in acord sau sa influențam ritmurile nenumaratelor polaritați care ne genereaza și dinamizeaza existența, chemandu-se și chemandu-ne catre redescoperirea conștienta a integralitații ființei și a unitații absolute a creației.


Anii mari de studiu si practica

Tema: Bazele procesului meditativ

ÃŽn continuarea programului anului trecut, vom aprofunda intelegerea procesului meditativ. Am pornit de la enuntul simplu ce descrie inceputul oricarei meditatii: -Eu vad aceasta-, din care treptat s-a diferentiat dinamica jocului dintre constienta (-eu sunt constient ...) si constiinta a ceva (-...de acest lucru-). Am constatat ca acest proces de oglindire in propria constienta a lucrului observat se intampla intr-un context interior cuprinzator - scena interioara, cu continuturile de miscare ale atentiei, intentiei si atitudinii.

Pentru acest an, avand ca punct de plecare morfologia constiintei, va propunem abordarea tipologiilor meditative diferentiate intre traseul meditativ liber, meditatia cu suport si cea fara suport. ÃŽn functie de experienta comuna acumulata si de dinamica grupului de studiu, putem explora etapele procesului transformator al meditatiei in care constiinta de sine se deschide catre si se uneste in constiinta lucrului
observat.

Sala este aceeasi ca anul trecut dar acum este renovata si are 2 vestiare - unul pentru femei si unul pentru barbati. Multumim foarte mult colegelor si colegilor nostri care astazi au facut curatenie pentru ca maine sa incepem cursurile cu bine.

Contributiile financiare pentru participarea la cursuri in luna octombrie sunt aceleasi ca cele de anul trecut: 60 de lei pentru pensionari, studenti si someri, 100 de lei pentru persoanele care au un loc de munca. Pentru cazuri sociale contributia financiara poate fi ajustata la limitele posibilitatilor. Este posibil ca din luna noiembrie contributiile sa se modifice usor in functie de suma pe care administratia cladirii ne-o va cere.

Va multumim si va așteptam cu drag la intalnirea cu sine prin intermediul Yogai!

Cu drag,
Echipa GNSPY

Alte articole din categorie:

Cursuri de Yoga la Bucuresti in 2020-2021
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2019-2020
Moieciu 2019 - Tematica
Contributia 2% 2019
Cursul de Yoga pt. anul I - Tematica anului 2018-2019
Tabara de Yoga de la Moieciu - 2018: "Inceputuri..."
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2017-2018
Moieciu 2017 - Cat costa, cum ajung, program, cazare, ce sa imi iau cu mine
Yoga in Bucuresti - programul cursurilor pt. 2016-2017
Moeciu 2016 in plina desfasurare
Moieciu 2016 - Program
Tabara de vara de la MOIECIU: 24 - 31 iulie 2016 - Yoga si inima
Dalles miercuri, 22 iunie 2016 - Iubirea si regasirea sensului vietii
Ziua Internationala a Yogai - editia 2016
Dalles miercuri, 18 mai 2016, Acceptarea bolilor si regasirea sensului vietii, invitat Dan Mircea Farcas(c) 2002-2018 www.gnspy.org