Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaComunicat de presa GNSPY - 21.06.2015 - Ziua Internațională a Yogăi21 iunie - Ziua Internațională a Yogăi, declarată de ONU la cererea președintelui Indiei


Nu mai trebuie să mire pe nimeni faptul că ONU, la cererea președintelui Indiei, a proclamat data de 21 iunie Ziua Internațională Yoga, anul acesta sărbătorindu-se pentru prima dată o astfel de zi.


Mai corect este să spunem că este Ziua fenomenului Yoga. Căci este vorba de un veritabil fenomen la scară mondială cand vorbim de aproape 300 de milioane de practicieni , cei mai mulți grupați în numeroase forme de organizare sau
asociere.


Există Uniuni și Federații internaționale ce grupează federațiile naționale și toate școlile lor aferente.


Antropologic fenomenul a debutat acum 14-10 mii de ani înainte de Hristos, în epoca pietrei șlefuite, aceea a omului de Cromagnon.


Apariția acestor practici de tip protoyoga se explică prin nevoia omului primitiv de a se regăsi în ritmurile și contextul legilor naturii. Cerebral vorbind, este așa numită perioadă de echilibru critic corticalo-subcortical cand omul începuse să perceapă conștient mesajele informaționale interioare.


Există dovezi certificate științific că practic toate formele primare de civilizație au generat forme similare de practică, cum ar fi la noi tehnicile promovate de călugarii lui Zamolxe și Deceneu, foarte asemănătoare celor din comunitățile budiste.


Eficiența și forța de convingere a acestora l-au făcut pe Traian să conjuge ocuparea militară a Daciei cu încercarea de exterminare a acestor practicieni ce puteau reprezenta nuclee de reală rezistență antiromană.


Nici întalnirea lui Alexandru cel Mare cu yoghinii indieni (ghymnosofiții cum îi numește cartea populară romanească Alexandria (sec II-III dH)) nu a fost mai fericită, Cuceritorul executandu-i, neînțelegand viața nonprofit a acestora.


Putem vorbi de un fond similar corpusului conceptual și practic yoghin tradițional, o formă de Yoga universală, apărută simultan cu Yoga tradițională dezvoltată în India. Pentru că este indubitabil că rămane inestimabil efortul și aportul adus în mii de ani de către zeci de generații de yoghini ai Indiei.


Subcontinentul indian, cu varietatea și bogăția sa de etnii, de limbi, de climate, de variații geografice, cu posibilitatea quasi-infinită de experiențe de autocunoaștere, a devenit creuzetul alchimic ideal în care s-a forjat ceea ce numim azi, cu respect, Yoga.


În vremurile apropiate, Yoga a trezit interesul orientaliștilor și cercetătorilor, dar și a celor care în viața lor au contopit cercetarea cu practica, cum au fost la noi un Mircea Eliade, un dr. Sergiu Al- George, sau dr I.N. Riga cel de la care a început transmisia către marele public, fără să uităm de o mare pionieră, d-na Nineta Crainici.


Precizare:


Yoga ajunsă între contemporani a trecut prin trei stadii:
- cel de interes exotic;
- de modă;
- și, după nenumărate studii de toate tipurile, în special medicale și ale fizicii cuantice, a revenit și s-a impus cel puțin ca o tehnologie (după expresia regretatului Mitropolit al Ardealului, ÎPS Antonie Plămădeală), ca un instrument de mare eficiență în profilaxie și terapie în nenumărate maladii, în înțelegerea și conversia stresului, dar și a lumii și a ființei prin autocunoaștere.


Apoi am apărut noi, mai mulți doritori din care s-a ales, cristalizat și impus actualul GNSPY – Grupul Național de Studiu și Practică Yoga, fondat în 1971 de Yogacharya Mario Sorin Vasilescu și devenit după revoluție, în 1994, unicul membru din țară al Uniunii Europene de Yoga (UEY), organizația reper al Yogăi din Europa. O primă recunoaștere oficială în interiorul țării a eforturilor depuse de echipa GNSPY se petrecuse anterior, în cadrul celui de–al doilea Congres Național de Biologie desfășurat în anul 1981 la Sangiorz-Băi (Jud. Bistrița-Năsăud), unde un grup de corifei ai științei de pe acea vreme din Romania a recunoscut existența unei școli romanești de Yoga exprimate prin și reprezentate de practica, cercetările și descoperirile realizate în GNSPY.


GNSPY este respectat în UEY, iar atelierele și stagiile ținute de noi în Elveția, Franța, Italia, Germania, Grecia etc. cu ocazia diferitelor congrese și manifestări au primit calificative maxime.


Principiul fundamental al UEY este respectul atat față de tradiție cat și față de oameni, exprimat prin protecția cursantului și calitatea transmisiei.


Pentru că, exact ca în orice fenomen de o asemenea anvergură, există o graniță mlaștinoasă în care înfloresc sectele și tot felul de mișcări și organizații deviante în căutare de beneficii financiare și morale.
GNSPY cultivă și aplică dintotdeauna principiile UEY, inclusiv respectul total față de religia și credința fiecăruia, ceea ce demontează din start afirmațiile fundamentaliste.


În final, două observații:


Pericolul cel mai mare stă nu atat în devianți, ci în însăși masa practicienilor, care de foarte multe ori caută în Yoga un refugiu, își creează o proprie falsă realitate, mult mai periculoasă decat cea de care sunt nemulțumiți.


O mare rugăminte către ziariști: vă rugăm ca în articolele despre Yoga, indiferent de opțiunile Dvs., să eliminați înregimentări ca "yoghinii lui X" sau "yoghinii lui Y". Da, există 300 de milioane de practicieni, dar doar vreo cateva sute de yoghini în lume! De ce și de unde această diferență imensă? Practicianul face Yoga, ca și cum ar fabrica-o. Yoghinul se lasă făcut de Yoga, adică de viață, de Realitatea vie cu care te confrunți dincolo de toate fricile generate de Neștiut.


Cu respect,


Echipa GNSPY,


Yogacharya MARIO SORIN VASILESCU - Președintele GNSPY
Alte articole din categorie:

Cursuri de Yoga la Bucuresti in 2020-2021
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2019-2020
Moieciu 2019 - Tematica
Contributia 2% 2019
Cursul de Yoga pt. anul I - Tematica anului 2018-2019
Tabara de Yoga de la Moieciu - 2018: "Inceputuri..."
Cursuri de YOGA la Bucuresti in 2017-2018
Moieciu 2017 - Cat costa, cum ajung, program, cazare, ce sa imi iau cu mine
Yoga in Bucuresti - programul cursurilor pt. 2016-2017
Moeciu 2016 in plina desfasurare
Moieciu 2016 - Program
Tabara de vara de la MOIECIU: 24 - 31 iulie 2016 - Yoga si inima
Dalles miercuri, 22 iunie 2016 - Iubirea si regasirea sensului vietii
Ziua Internationala a Yogai - editia 2016
Dalles miercuri, 18 mai 2016, Acceptarea bolilor si regasirea sensului vietii, invitat Dan Mircea Farcas(c) 2002-2018 www.gnspy.org