Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaAutogene Training

Autogene Training a fost pusa la punct de Johannes Heinrich Schultz si este inspirata direct din Shavasana. Unii recunosc, altii nu. Nu stiu daca Schultz a recunoscut.

Este vorba de o relaxare, una din cele trei care au marcat prima jumatate si mijlocul secolulului XX: cea de care vorbim, relaxarea Progresiva a lui Edmund Jacobson si Eutonia Gerdei Alexander.

Este o inductie care initial vine de la terapeut, apoi poate fi preluata.
Ideile de baza care sunt "inoculate" sunt GREUTATEA SI CALDURA cu efect direct in circulatia si metabolismul intramusculare, conducand la destinderea musculara, care se propaga apoi la nivel psihomental.
Doar la frunte se indica sa simti o racoare (ca sa produci vasoconstrictia capilarelor cerebrale) care la unii produc ameteli, motiv pentru care nu se recomanda a se practica de unul singur, fara trainer.

Este o Shavasana cu anume aspecte mai dezvoltate si mai elaborate, dar nu este mai valoroasa decat variantele dezvoltate de traditie in diferitele scoli. Mai degraba este o rezumare, ceea ce pentru occidental este pana la un punct un avantaj.

Pentru un practician este o maniera de lucru pe care nu trebuie nici sa o priveasca de sus dar nici sa elimine pentru ea alte modalitati de relaxare & meditatie. O foloseste si pastreaza din ea ceea a observat ca ii este util. Apoi lucreaza din alte unghiuri.

Pentru yoghin, este o experienta in care se cunoaste si dintr-o alta perspectiva, intelege modul de gandire si de lucru al creatorului metodei, compara, descopera diferentele fata de ceea ce stia, el, daca o practica o face serios fara a se lua pe sine foarte in serios, si invata ca din orice alta experienta. Altfel spus, e un moment de viata pe care il traieste, invatand pentru el si pentru ceilalti.

Mario Vasilescu

Alte articole din categorie:

Credinta
Proiectul "De vorba cu Bunicii"
Petitie la CNA privind reclamele Romtelecom
Oferta Telecom si managementul Blasfemiei
Moş Crăciun
pentru Rosia Montana(2)
pentru Rosia Montana
Uite de ce iesim in strada pentru Rosia Montana
Am amplasat primele 5 corturi pentru Rosia Montana in Bucuresti, dar avem nevoie de voluntari!
B*una pe zi
Durckheim - Cateva riscuri de practicã improprie a exercitiilor spirituale
EXERCITIU (SI) PENTRU COXATROZA
Afectiuni ale Coloanei
FICATUL
TICURILE VERBALE(c) 2002-2018 www.gnspy.org