Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaAnimalele ne vorbesc pe la spate

In cartea sa, intitulata "Studiul limbii", lingvistul George Yule constata ca, spre deosebire de cea umana, comunicarea animalelor sau a insectelor este legata aproape exclusiv de ...
In cartea sa, intitulata "Studiul limbii", lingvistul George Yule constata ca, spre deosebire de cea umana, comunicarea animalelor sau a insectelor este legata aproape exclusiv de prezent. Cu ajutorul unor cuvinte, noi putem plasa evenimentul in trecut sau in viitor sau putem discuta situatii ipotetice. Acesta nu este si cazul comunicarii dintre albine.

Bzzz tot inainte

Odata ce a localizat o sursa de nectar, albina revine la semenele ei si le comunica unde se afla hrana. In acest scop, ea executa un dans: in cazul in care sursa e aproape, miscarile sint circulare. Daca e departe, albina misca din partea posterioara a corpului si variaza ritmul pentru a indica distanta la care e situata hrana. Nu se poate comunica decit despre sursa cea mai recenta de nectar, nu despre "cea pe care am vazut-o alaltaieri in timp ce vizitam o amica din stupul vecin".
Acest tip de comunicare nu e tocmai flexibil, atesta un experiment. Un stup de albine a fost plasat la baza unui turn radio, iar hrana a fost asezata in virful acestuia. Zece insecte au fost duse acolo, apoi trimise inapoi la stup sa comunice locatia ospatului. Ele si-au executat dansul si tot restul albinelor din stup au marsat la mincarea gratuita. Au zburat in toate directiile, dar nu au putut-o localiza. Explicatia consta in faptul ca actul comunicarii se poate produce doar cu un set fix de semnale, toate raportate la orizontala. Verticala nu exista in limbajul acestor insecte, nu au un "cuvint" pentru "sus" si nici nu par capabile sa inventeze unul. La fel si cicadele, al caror set de semnale are doar patru componente.

Mamiferele contraataca

La inceputul secolului al XX-lea a existat un cal neamt, pe numele sau Hans cel destept, care a uimit lumea cu capacitatea lui de a raspunde la intrebari de aritmetica sau de a recita alfabetul batind din copite. Din nefericire, s-a demonstrat ca Hans se invatase sa raspunda la indicii vizuale furnizate de cei care ii puneau intrebarile.
In anii ‘60, delfinii Buzz si Doris au descoperit cum sa comunice dincolo de o bariera opaca. Scopul acestui act era obtinerea unei gustari sub forma de peste. Cind Doris vedea un flash de lumina, ea lovea o visla din partea stinga si ii "spunea" lui Buzz - care nu putea vedea lumina si nici pe Doris - sa apese visla din dreapta lui. Asa au facut rost de peste citva timp. Interesant a fost ca femela a continuat sa ii semnalizeze masculului chiar si atunci cind vedea si el lumina si cind acesta nu se mai afla in aceeasi locatie. Concluzia trasa de cercetatori a fost ca Doris avea un comportament conditionat de diferitele semnale luminoase, iar Buzz, mai gregar, reactiona la reactiile lui Doris.

Primatul maimutelor

Limbajul este o proprietate innascuta si unica a fiintelor umane, a afirmat lingvistul Noam Chomsky. In dezonoarea sa, un cimpanzeu a capatat numele de Nim Chimpsky. Din 1973, s-au facut eforturi concertate pentru ca acest animal sa invete limbajul american al semnelor. Timp de doi ani, Nim a produs numeroase semne de cite un cuvint, ba chiar si combinatii de cite doua de exemplu "da banana". Insa el nu folosea semnele pentru a initia interactiunea cu profesorii sai, ci mai degraba ca raspuns la semnalele lor, pe care le si repeta uneori. Pina la urma, s-a considerat ca dialogurile cu Nim nu reprezentau un "comportament lingvistic".

Za inglis

Experimentul a avut rezultate mai satisfacatoare cind s-a operat, cu alte ustensile, pe o specie de cimpanzeu numita bonobo. Sue Savage-Rumbagh incerca sa instruiasca un astfel de animal in folosirea limbajului Yerk: i se dau obiecte de plastic, fiecare reprezentind un cuvint, iar primata trebuie sa le manipuleze pentru a construi propozitii. Bonobo-ul Matata, pentru care era proiectat experimentul, nu s-a prea descurcat, in contrast cu odrasla ei, Kanzi, care a prins imediat ideea acestui joc nou.
Pina la virsta de opt ani, bonobo-ul junior a devenit capabil sa priceapa engleza vorbita cam la fel de bine ca un copil de doi ani si jumatate, stapinind peste 250 de forme verbale.
Mai mult, Kanzi a reusit si sa solicite vizionarea filmelor sale favorite: "In cautarea focului", o pelicula despre oamenii primitivi, si "Greystoke", al carui subiect e legenda lui Tarzan. •

Discursul acuplarii

Ritualul imperecherii face parte din momentele in care comunicarea intre animale este mai abitir stimulata. Masculul cistiga dreptul de fecundare dupa ce lupta pentru femela, uneori chiar pina la extrema, cu ceilalti pretendenti. Odata ce si-a invins rivalii, incepe sa o curteze creind un ritual ce poate dura de la un minut la citeva zile. Paunul are unul dintre cele mai impresionante ritualuri. "Isi deschide coada in forma de evantai, se invirte in jurul paunitei, apoi se lasa jos pentru a-si prezenta culorile. Tine gitul incovoiat, pieptul scos afara si incearca sa o cuprinda cu penele", spune Andrei Czuth, crescator de pauni si fazani. Pe perioada imperecherii, un mascul prezinta acest spectacol in fata a 2-5 femele pe care le fecundeaza pe rind.sursa: Cotidianul

Alte articole din categorie:

Matthieu Ricard: Habits of happiness
Cultura Ritmului Incetinit
Terapia iertarii - I
Terapia iertarii - II
De cind a incetat munca sa fie munca?
Manifestatie impotriva timpului care trece
Cele 16 reguli ale lui Bob Parsons, dupa care sa traiti
10 solutii pentru a-mi respecta hotararile
Swami Kuvalayananda
Cuprinsul spiritual al muncii
Un geniu isi ia ramas bun
Accident pe platourile de filmare
Mozart la Ateneu / Despre muzica si maini
Calatorie in creier
Studii de urmărire de lungă durată evidentiază un beneficiu considerabil al tratamentului homeopat(c) 2002-2018 www.gnspy.org