Grupul national de studiu si practica YOGA
Organizatie membra a Uniunii Europene de YogaAdevarul despre meditatia transcedentala

In mai 1977, Nicolae Stoian, un roman plecat din tara de ani buni, s-a reintors in Romania, pentru a-si petrece doua saptamani de concediu, impreuna cu sotia. Este luna in care, po ...
In mai 1977, Nicolae Stoian, un roman plecat din tara de ani buni, s-a reintors in Romania, pentru a-si petrece doua saptamani de concediu, impreuna cu sotia. Este luna in care, potrivit documentelor securitatii, Stoian a „tatonat“ terenul pentru introducerea in tara a practicii meditatiei transcendentale. In decembrie 1977, Stoian si sotia sa au organizat primele conferinte si sedinte de initiere la Institutul si Spitalul „Gh.Marinescu“, respectiv la Institutul de proiectari in constructii „Carpati“. Trei ani mai tarziu, Meditatia transcedentala avea sa devina subiectul unui mare scandal „de partid si de stat“. Aflati din acest prim episod ce este meditatia transcendentala, cum a luat nastere „miscarea“ in Romania, care au fost argumentele folosite in obtinerea aprobarilor din partea Elenei Ceausescu.

MAHARISHI, FONDATORUL MISCARII

Meditatia Transcendentala (MT) a fost introdusa în Statele Unite de Maharishi (însemnand „mare profet“) Mahesh Yogi, care a fondat Societatea Internationala de Meditatie, Societatea Internationala de Meditatie a Studentilor si Miscarea de Regenerare Spirituala. De la prima sa vizita in SUA, în 1959, tehnica sa de relaxare a castigat peste 200.000 de adepti, astazi numarand peste cinci milioane de practicanti in intreaga lume. Ea poate fi învatata în cateva ore si este practicata de doua ori pe zi cate cincisprezece sau douazeci de minute.

REZERVOR DE ENERGIE

Termenul „transcendental“ înseamna „a merge dincolo“. Maharishi sustine ca MT ofera accesul la un rezervor de energie si „inteligenta creatoare“ care se afla la sursa gandului în cele mai profunde straturi ale psihicului. Spre deosebire de alte tehnici de meditatie, MT nu cere ritualuri pregatitoare, cadru anume sau o postura neobisnuita. Multe dintre efectele benefice ale MT asupra vietii de zi cu zi deriva din capacitatea ei de a elibera acumularile de stres adanc înradacinate. O relaxare semnificativa mai ales in cazul in care practicantii sufera de hipertensiune si alte boli legate de stres, mergand de la boli de inima si ulcere la nevroze anxioase, dureri de cap si alte boli psihosomatice.

FIZICIAN

Maharishi a fost educat la Alahabad University, absolvind în 1943 cu o licenta în Fizica. In scurt timp, a devenit un discipol al lui Guru Dev, care preda o tehnica avandu-si originea în Vede, cele mai vechi învataturi orale indiene (si posibil cele mai vechi învataturi ale umanitatii). Dupa moartea lui Guru Dev în 1953, Maharishi însusi a urmat o cale de retragere, stabilindu-se într-o grota din Himalaia.

NICOLAE STOIAN OFEREA PARTIDULUI MODELUL OMULUI NOU: MUNCEA MAI MULT PE ACEEASI LEAFA

Meditatia Transcendentala a reprezentat ceva firesc pentru lumea libera si nici nu a avut implicatiile scandaloase pe care le are astazi MISA. A fost doar o propunere de practicare a unor exercitii si tehnici yoga de relaxare orientala, sub indrumarea unui instructor trimis din Elvetia.

Meditatia Transcendentala nu s-a adresat in mod special intelectualitatii, desi, la asemenea apeluri, intelectualii sunt cei care raspund, fiindca ei inteleg exact ce reprezinta meditatia si totodata au nevoie de astfel de tehnici de relaxare, pentru ca activitatile lor se preteaza la asa ceva.

APROBARI OBTINUTE CU PILE

Nicolae Stoian a obtinut aprobarile asa cum se proceda la vremea respectiva, adica prin sistemul Pile Relatii Cunostiinte (PCR). Nicolae Stoian, cetatean francez care cunostea bine Romania, a incercat sa primeasca aceste aprobari si a trimis memorii catre toate institutiile care puteau fi interesate de acest subiect: Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, Ministerul Invatamantului, Academia de Stiinte si, desigur, in primul rand la CC al PCR. Memoriile au fost plimbate de la un birou la altul fara sa-si asume insa cineva raspunderea de a „oficializa aceste cursuri“. Astfel, cand au inceput cursurile, existau doar memorii in curs de aprobare.

UN FOST INGINER CARE LUCRA LA BBC

Cand a plecat din tara, Nicolae Stoian era inginer. Iar, cand a inceput sa practice meditatia transcendentala, lucra la BBC. Intrebat ce l-a determinat sa faca acest pas, el mi-a raspuns sec: „Nu va intereseaza“. A urmat un curs care i-a dat o diploma ce-i conferea dreptul sa tina, la randul sau, cursuri. La sediul din Elvetia s-a aflat ca si in Romania existau persoane interesate de meditatia transcendentala si l-au trimis, ca instructor, pe Stoian. Ei aveau de gand ca totul sa se desfasoare legal. Oricum, sedintele de meditatie nu afectau moravurile publice ale vremii.

Elena Ceausescu nu a avut nimic de-a face cu M.T., daduse niste aprobari fara sa stie prea bine ce semnase, pentru ca abia apoi sa afle de la securitate despre ce era vorba.

MAI EFICIENTI CU BANI PUTINI

Stoian era un om care credea cu adevarat in binefacerile Meditatiei transcendentale si dorea sa o transmita ca atare, in Romania. Nu a fost spion. Venind aici, avea posibilitatea sa impuste doi iepuri dintr-un foc. Sa stea in tara lui si sa beneficieze de avantajele unui cetatean strain. Din interviul oferit de Aneta Spornic in carte, reiese ca, si in cazul ei, s-a primit aprobarea fiindca nu s-a inteles exact utilitatea M.T.: atata timp cat oamenii, dupa ce urmeaza tehnicile Meditatiei Transcendentale, nu cer sa manance, sa bea, nu doresc salarii mai mari si pot sa munceasca mai mult, cresc astfel eficienta sistemului. (D.G.)

MARIO SORIN VASILESCU, PROFESOR DE YOGA: „IOSIF CONSTANTIN DRAGAN A OBTINUT ACORDUL ELENEI CEAUSESCU“„Meditatia Transcendentala era o secta considerata la fel de periculoasa ca si Biserica Scientologica. Miscarea aceasta a aparut in Romania prin anii ’70, iar ideile au fost aduse de sotii Stoian si de doi profesori, Constantin Chiaburu si Virgil Maglaviceanu. Ei au vrut sa promoveze aceasta idee de transcendental si s-o bage unora pe gat, ca fiind ceva necesar. Pentru ca acesti doi profesori n-au prea avut castig de cauza, la un moment dat a intervenit Iosif Constantin Dragan (foto), cel care se ocupa cu editarea cartilor de mare succes ale lui Ceausescu.

ARGUMENTUL DECISIV: CRESTE PRODUCTIA

Astfel, Virgil Maglaviceanu a deschis usile, dar Dragan a fost cel care a convins-o pe Elena Ceausescu sa-si dea acordul in multe privinte si sa accepte miscarea ca fiind ceva benefic. Ea nu prea stia despre ce este vorba, dar cand i se spusese ca aceasta meditatie ii face pe oameni sa aiba randament mai bun la serviciu si astfel creste productia, totul a fost in regula. Se spunea pe atunci ca daca practici acest tip de meditatie ajungi sa dobandesti o serie de puteri supranaturale si ca devii un fel de Superman. Total gresit, mai ales ca nu era nimic deosebit in acest tip de meditatie“, a spus Mario Sorin Vasilescu, profesor de yoga.

AURORA LIICEANU: „O PROVOCARE IN SPATIUL ANODIN SI MONOTON“Doamna Aurora Liiceanu, sunteti unul dintre intelectualii care au avut de suferit de pe urma Meditatiei transcendentale, la inceputul anilor 1980. Cum ati intrat in grupul care practica MT? V-a convins cineva?Nu m-a convins absolut nimeni. Am considerat ca este o provocare binevenita in spatiul anodin si monoton in care traiam ca cercetator. Era o forma de curiozitate pur si simplu intelectuala care, dupa aceea, a fost adusa drept repros pentru desfacerea contractului de munca, considerandu-se ca este lipsa de discernamant. Cercetatorul nu este un om care trebuie sa aiba un anume tip de discernamant, noul trebuie sa apara de oriunde, trebuie sa fii complet deschis si fara prejudecati in ceea ce priveste tot ce inseamna cunoasterea umana.Ce se intampla la o sedinta de tipul MT?Era un ritual de tip asiatic, indian, mai exotic pentru romani, dar care era extrem de interesant pentru cercetatori. Flori, ghirlande, fructe, parca si o lumanare, fotografia lui Maharishi Mahesh Yogi pe o masa, cam cum se aduc ofrande sau cum primesc turistii locuitorii unor insule exotice astazi. Unii mergeau la Nicolae Stoian (initiatorul miscarii - n.r.), altii la sotia sa, unul cate unul pentru a primi o mantra. Trebuia sa ai o batista alba, probabil pentru fructe si sa fii descaltat. In referatul facut de patru specialisti - academicianul Stefan Milcu, Victor Sahleanu - directorul Institutului de Antropologie, si doi colegi de-ai nostri, Ion Ciofu si Vladimir Gheorghiu, se mentiona ca ceremonialul este artefact cultural si ca tehnica MT propriu-zisa poate fi extrasa din acest context, ea fiind o tehnica de relaxare cu efecte benefice.

NICI VORBA DE SECTA

Participantii treceau apoi la exercitiile de relaxare: de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 15 minute. Exista o tehnica in care relaxarea este cunoscuta si ultracunoscuta de catre cercetatori, destresarea creand o stare de bine justificata si explicabila. Nu era vorba despre nici un fel de secta sau despre apartenenta la o secta mistica etc.

CRONOLOGIE

Mai 1977 - Nicolae Stoian vine, conform datelor Securitatii, in Romania la Neptun impreuna cu sotia sa Murielle Eloy Stoian, unde isi petrec concediul. Este posibil ca in aceasta perioada Stoian sa reuseasca sa intre in legatura cu fosti amici si sa tatoneze terenul pentru introducerea in tara a practicii „meditatiei transcendentale“.

Vara 1977 - Nicolae Stoian se adreseaza Ambasadei Romaniei la Paris, respectiv atasatului cultural Stelian Oancea cerand sprijin pentru organizarea la Bucuresti a unor cursuri de „stiinta inteligentei creatoare“.

Decembrie 1977 - Stoian soseste in Romania, impreuna cu sotia sa, Murielle Stoian, unde organizeaza conferinte pe tema meditatiei transcendentale in incinta Institutului si Spitalului „Gheorghe Marinescu“ si sustine primele sedinte de initiere, cu ingineri si tehnicieni de la Institutul de Proiectari „Carpati“. Stoian s-a folosit in acest sens si de relatiile personale avute cu un fost director al Institutului Carpati, Gheorghe Ionescu, si un fost instructor yoga de la acelasi institut, Virgil Maglaviceanu.

6 mai 1978 - Stoian este primit las Oficiul Relatii Externe impreuna cu studenti straini din Ministerul Educatiei si Invatamantului (MEI), unde inspectorul Valeriu Barbulescu ii elibereaza un document prin care MEI isi da acordul pentru organizarea unui curs la care sa participe 20 de specialisti. Intrucat cursul respectiv se preta la o incadrare interdisciplinara, profilul celor 20 de specialisti avea sa fie divers, dar in principal trebuia sa acopere psihologia, filosofia, medicina etc. Documentul nu facea nici o referire la locul unde urma sa se desfasoare cursul si pe ce perioada, in schimb se precizau onorariile cuvenite, precum si cheltuielile legate de organizarea cursului, care trebuia sa fie suportate de cursanti.

Mai - august 1978 - Nicolae Stoian adreseaza memorii catre Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, Academiei de Stiinte Sociale si Politice si altor institutii de profil ce puteau fi interesate de cursurile sale. Concomitent, organizeaza cu aprobarea conducerilor de la Institutul de Arhitectura „Ion Mincu“ si Policlinica „Cantacuzino“ cursuri de initiere in „meditatia transcendentala“.

12 ianuarie 1979 - Vladimir Gheorghiu, sugestolog, si Ioan Ciofu, neuropsiholog, cercetator la Institutul de Cercetari Psihologice si Pedagogice al Academiei (ICPP), sunt convocati la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie (CNST) sa studieze materialele referitoare la „Meditatia Transcendentala“. In urma acestui studiu, ei redacteaza un referat pe care il adreseaza inginerului D. Chiriac, de la CNST, care le solicitase expertiza.sursa: Ziarul

Alte articole din categorie:

Matthieu Ricard: Habits of happiness
Cultura Ritmului Incetinit
Terapia iertarii - I
Terapia iertarii - II
De cind a incetat munca sa fie munca?
Manifestatie impotriva timpului care trece
Cele 16 reguli ale lui Bob Parsons, dupa care sa traiti
10 solutii pentru a-mi respecta hotararile
Swami Kuvalayananda
Cuprinsul spiritual al muncii
Un geniu isi ia ramas bun
Accident pe platourile de filmare
Mozart la Ateneu / Despre muzica si maini
Calatorie in creier
Studii de urmărire de lungă durată evidentiază un beneficiu considerabil al tratamentului homeopat(c) 2002-2018 www.gnspy.org